VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

07.13. Ką lietuviai dažniausiai veikia savaitgaliais

Galbūt būtų įdomu sužinoti, ką jūsų tautiečiai veikia savaitgaliais? Jeigu taip, tuomet jums tikrai bus įdomus šis straipsnis. Mes apklausėme ganėtinai gausų, įvairaus amžiaus ir įvairiose Lietuvos vietose gyvenančių žmonių skaičių ir sužinojome, kokios pramogos ir kokie užsiėmimai labiausiai domina mūsų tautiečius. 

Tarp jų beveik pateko ir statymai internetu - Uniclub. Tačiau sąraše yra tik patys populiariausi, tokie dalykai kaip žūklė bei kiti. Tad sužinokime, kam lietuviai skiria daugiausiai laiko savaitgaliais!

Sodininkystė

Statiskos duomenimis, kas ketvirtas žmogus mūsų šalyje turi sodą ir/ar sodo namelį, į kurį vyksta bent kartą per 3 savaites. Tiesa, ypač atšilus orams, sodininkystės sezonas įsibėgėja ir vis daugiau žmonių ne tik, kad dažniau ten važiuoja, bet ir apskritai persikelia. Be abejonės, sodininkyste ir daržininkyste daugiau domisi vyresnio, neretai ir pensinio amžiaus sulaukę žmonės. Jie daržuose augina daržoves, šalia sodo turi bičių avilius, puoselėja medelius, uogų krūmus, gėles.

Žūklė

Kaip nebūtų keista, žvejyba yra vienas iš populiariausių laisvalaikio leidimo būdų. Jį dažniau renkasi vyrai ir žvejoti jie mėgsta pavasarį, vasarą ir rudenį. Poledinės arba žieminės žūklės mėgėjų yra šiek tiek mažiau. Paprastai šią pramogą žmonės mėgsta dėl to, kad gali atsiriboti nuo kasdienio šurmulio, daugiau laiko praleisti vieni arba su draugais, nesijausti slegiami rutinos. Tiesa, žvejybą, kaip laisvalaikio praleidimo būdą, beveik visuomet renkasi 30m. amžiaus ir vyresni vyrai. Nors kai kurie jaunesnio amžiaus apklaustieji įvardino, kad tai - smagi pramoga, bet laisvalaikio su meškere, jie neleidžia. 

Aktyvios pramogos lauke

Tiek tokie dalykai kaip vandens pramogos - ropejumping.lt portale aprašomos straipsniais, tiek bėgiojimas, krepšinis, futbolas ar kitos pramogos sulaukia labai didelio dėmesio. Ir vyrai, ir moterys, iki maždaug 55m. Amžiaus, labai noriai renkasi laiką leisti aktyviai. Tačiau, be abejonės, labai skiriasi būtent tai, koks tas aktyvumo pobūdis. Kai kurie žmonės išvyks į stadioną, kuriame bėgios, kiti susirinks su draugais žaisti komandinę sporto šaką, o tretieji tiesiog kels sau didelius iššūkius įveikti sunkų maršrutą dviračiu. Tačiau taip pat gausu ir vandens pramogų, tokių kaip pasiplaukiojimas vandens motociklais, vandens dviračiais, vis populiarėjantis wakeboarding ir taip toliau. 

Turistavimas

Šalia aktyvaus laiko leidimo, dar galima priskirti ir keliones bei turistavimą. Nors pandemija gerokai apribojo keliones į užsienį, tačiau kelionės po Lietuvą ar išvykos į kaimynines šalis vis dar yra labai didelė pramoga, kurią renkasi įvairaus amžiaus tautiečiai. Stebėtinai greitai Lietuvoje populiarėja aktyvus turizmas gamtoje, kai žmonės pvz. leidžiasi į žygį pėsčiomis, baidarėmis ar su dviračiais. 

Buities tvarkymas

Nors to hobiu ar pramoga turbūt nepavadinsi, bet maždaug septintadalis respondentų atskleidė, kad dažniau nei du kartus per mėnesį, paprastai - savaitgalį, jie skiria namų ir aplinkos tvarkymui. Paaiškėjo, kad per savaitgalį šis užsiėmimas išeikvoja maždaug 2-3 valandas jų laiko. Jeigu galėtų, beveik visi apklausos dalyviai atsakė, kad šią veiklą keistų kokia nors pramoga po atviru dangumi.

Apibendrinimas

Kaip matome, statistika rodo, jog svetainė - Uniclub.lt ir žaidimai internete nėra pats labiausiai populiarus laisvalaikio leidimo būdas. Žmonės iš mūsų šalies daug dažniau renkasi pramogas po atviru dangumi ir savo laiką leidžia aktyviai, kažką prižiūrėdami arba turistaudami. Įdomu ir tai, kad nemaža dalis, nebūtinai savo noru, beveik kas savaitgalį tvarkosi. 

Atgal