VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2022.05.16. Nuomonės. Savaitės aidai

Jonas A.Patriubavičius

Martinas Kraftas

Kas ir kodėl bijo skaičių

Sąmoninga, tyčinė, ar patyčinė, valdančios politinės klasės klaida: nemoka suskaičiuoti iki dviejų, sako, kad tarp žmonių, apie kitus žinduolius nekalba, yra ne dvi lytys, o penkios ar šešios.

Lietuvoje institucijos, partijos, piliečiai, kaip velnias kryžiaus bijo skaičių; sakysim, kaip, kur ir, svarbiausia, kiek, jiems, teisingiau valdant, jų teisingesnė politika sukurs darbo vietų.

Dabar mūsų politinė klasė tik naikina darbo vietas, daro vadinamą optimizaciją, juokinga, kad tą daiktą vadina reforma. Sakysim, Jurbarke uždaro gimdymo namus. Nes gimsta per mažai vaikų – tik 250, o Vilniaus biurokratai nustatė socialinę normą – turi gimti 300. Taip sutaupytus pinigus persiveda pas save į centrą. Sveikatos apsaugos ministras sako, kad nuo to pagerės jurbarkiečiams teikiamų paslaugų kokybė. Tai melas: mes čia, Vilniuje, turėjome atvejį, kai žmogelio nepriėmė į ligoninę, nes daktarams, greitajai pagalbai, atrodė, kad jo jau nereikia gydyti: per senas, nereikalingas, daug kainuos. Prie šito ministro išeina, nustatoma norma, socialinė, ką gydyti, ką vežti tiesiai į bažnyčią, kam gyventi, kam mirti.

Žmogus jau neturi teisės prašytis, kad jį gelbėtų. Ministrai, jeigu tikri žmonės, humanistai, klausę Šveicerio paskaitų apie empatiją, mąsto ne tik apie dabartį (kaip nustekenti provinciją), bet ir apie ateitį, kai Vilniui reikės bėgti į Jurbarką, - jeigu Lukašenka susprogdintų atominę jėgainę ar jo draugas Putinas numestų ant pribaltų atominę bombikę. Štai tada ir prireiks, kad Jurbarke būtų kvalifikuotų medikų. Nežinia, ką apie tokį ministrą ir galvoti ir ką sakyti, jeigu jis atima iš jų, 250-ties, teisę jaustis saugiau ir ramiau, kai šalia, prie namų, yra tokių kvalifikuotų.

Jurbarke turi būti gimdymo namai net ir tuo atveju, jeigu gimtų per metus tik 10 kūdikių. Jurbarkui reikia duoti, o ne atiminėti.

 


 

Vilnius valdo nusikalsdamas dabar imančiai viršų progresyvizmo teorijai, kurios pagrindiniai postulatai yra keturi: pasitenkinimas gyvenimu, šiek tiek laimės ir optimizmo (angl. wellbeing); išmintis, šiek tiek išminties (angl. wisdom); trečias, laukti stebuklo, kad ir nedidelio, nenustoti stebėtis gyvenimu kaip nepaprastu stebuklu (angl. wonder); ne imti, o duoti (angl. giving away). Anot Ariana‘os Huntington, dabar pasaulis sėdi ant kėdės, kuri turi tik dvi kojas - valdžia ir pinigai (dėl to kėdė virsta ir atrodo, kad viskas eina velniop). O reikia, kad kėdė turėtų keturias - tikrojo progreso - kojas.


Skaičiai ir Faktai nemeluoja. Štai kodėl mūsų politinė klasė jų neapkenčia - kaip Vilnius provincijos, t.y. kaimo.

Atsiverčiame Finansų ministerijos puslapį, kaip sakyta, įeiname į svetainę. Deja, atmosfera svetima, nors ministrę mes, Karoliniškės, rinkome. NORIME, sužinoti, koks 2021 m. BVP ir koks biudžetas, bet sunkiai sekasi rasti, nes prirašyta visokių nereikalingų dalykų, kurių reikia Briuselio ir Strasbūro biurokratams, kad turėtų „darbo“. Randame, kad LR biudžetas - 15,6 mlrd. Eurų, bet BVP, absoliutaus skaičiaus, neradome. Yra sakinys, kad 1,5 proc. BVP sudaro 850 mlrd. eurų, tai gali, kas žino triskaitę taisyklę (moko pradžios mokykloje), apsiskaičiuoti BVP. Bet juk svarbiausia žinoti, koks BVP procentas per mokesčius pervedamas į biudžetą. Procento nėra, daug visokių procentų , bet svarbiausio nėra; aiškiai ir šviesiai nepasakyta, kad Lietuva savo BVP perskaičuoja į biudžetą tokiu ir tokiu procentu. Galima spėti, kad 33 proc. bet atrodo, kad tai melas.

Nes turime tarptautinį šaltinį The World Almanac and a Book of Facts. JĮ kasmet leidžia New York Times, ir mes galime pasakyti visų pasaulio šalių BVP, biudžetus ir jų procentus. Atsiverčiame LITHUANIA, viskas JAV doleriais.

Pagal šią knygą (sveria 7 kg), Lietuvos BVP - 106 mlrd. JAV dolerių (gal pridėjo šešėlinę ekonomiką), o biudžetas - toks pat kaip ir eurais, apie 16 mlrd. Taigi, išeina, in sum, kaip sakė lotynai, BVP – kaip Portugalijos ir Estijos, ir vis auga, o gyvename vis blogiau, nes mokesčių sistema regresinė, tokia kaip Rusijoje ar Šiaurės Korėjoje. Dėl to mūsų mokytojai gauna pusę, ką gauna estai, o ligoninės taupo piliečių sveikatos ir gyvybės sąskaita.

Kaip žinoma, Europos sąjunga propaguoja uždraustą meilę, tą netradicinę, bet mes nežinome, kiek tų gėjų turime, dabar, dėl to, negalime žinoti, kiek kaimo mokyklų teks uždaryti, nes gėjų teisių įgyvendinimui reikės pinigų. Visų pirma, jų gydymui, kad nemirtų. Turime gelbėti pagal krikščionių ideologiją.

Amerikiečiai viską gerai suskaičiavę. Nuo 1981 m., kai aptikta AIDS epidemija, JAV mirė milijonas žmonių. Apie 70 proc. jų buvo gėjai. Dabar mokslas surado vaistus, gėjai gali normaliai gyventi, jeigu kasdien išgers vieną tabletę, per metus tai atsieina penkis tūkstančiu dolerių.

Toliau skaičiuosime, jeigu mūsų gėjai pasakys, kiek jų yra, gal žino mūsų gėjų globėjai liberalai. Kol kas reikėtų gėjų prašyti, kad savo įtakos neplėstų, susilaikytų kiek tai įmanoma, nes esame biedni, iš dalies ir dėl ydingos finansų sistemos, nes nėra horizontalių mokesčių, kuriuos moka visi, tokių kaip dividendų, nekilnojamojo turto.

 

Atgal