VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2022.10.24. Viskas apie vestuvinius žiedus ir jų nešiojimą

Vienodų vestuvinių žiedų pora atsirado tik XIX a. Tada susiformavo ir klasikiniai lygūs auksiniai žiedai. Šiandien jaunieji vestuvinius žiedus renkasi kartu. Įsigyja juos juvelyrinėse parduotuvėse, patikusius užsisako juvelyrų dirbtuvėse arba drauge su meistrais sukuria unikalius savo meilės simbolius.

Gausus pasirinkimas

Vestuviniai žiedai gali būti gaminami iš vienos ar kelių aukso rūšių (raudono, geltono ir balto), taip pat sidabro, platinos, titano ir kt. Gali būti raižyti arba puošti vienu ar daugiau brangakmenių: deimantais ir briliantais, kurie simbolizuoja amžiną meilę, smaragdais, kurie simbolizuoja džiaugsmą bei vaisingumą, rubinais, simbolizuojančiais širdį, safyrais – tyrumą... Gali būti vientisi arba sunerti iš kelių dalių. Matiniai arba blizgūs. Tad pasirinkimas – begalinis. Todėl svarbiausia, kad pora žinotų, ko jie iš tiesų nori.

Klasika

Nors galima įsigyti ar pasigaminti pačius įvairiausius žiedus, verta pagalvoti ir įvertinti pasirinkimą. Rinkitės Jums tinkančius, patogius, tačiau ne per daug ekstravagantiškus žiedus. Modernūs, unikalaus dizaino žiedeliai bus išskirtiniai, tačiau matysis visi, laikui bėgant, atsiradę įbrėžimai, nublanks raižytas paviršius. O ir praėjus keliems metams modernus dizainas gali pabosti. Tuo tarpu klasikinius žiedus lengviau derinti su kitais nešiojamais žiedais (pvz., sužadėtuvių), jie visada lieka madingi.

Vestuvinius žiedus priimta graviruoti. Šis paprotys atsirado Renesanso laikotarpiu. Žieduose išgraviruodavo palinkėjimus ar net eiles. Dabartiniais laikais vidinėje žiedo pusėje išraižomi vardai ir vestuvių data, taip pat įvairios jaunavedžiams reikšmingos frazės.

Kaip nešioti žiedą?

Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse vestuvinis žiedas mūvimas ant dešinės rankos bevardžio piršto. Taip pasirinkta, nes manoma, kad šis pirštas nerviniais kanalais sujungtas su širdimi. Tradiciškai ant kairiosios rankos bevardžio piršto žiedą mūvi išsituokę žmonės arba našliai. Tačiau svarbu pabrėžti, kad tai tik seni įsitikinimai, o šiuolaikinės poros žiedą dėvi ant bet kurios rankos.

Žiedų atnaujinimas

Vestuvinio žiedo mūvėjimas – pagarbos santuokai ženklas. Ženklas, kuris kitiems sako, kad žmogus yra pasižadėjęs ir gyvena santuokoje. Žiedai gali būti atnaujinami vestuvių metinių proga, papildomi brangakmenių akutėmis ar įrašais vaikų gimimų proga.

 

Atgal