VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2022.11.23.Ėjimas basomis – ne priežastis prieglobsčiui

Pastaruoju metu Lietuvos–Baltarusijos pasienyje stebimi užsieniečių bandymai valstybės sieną kirsti basomis kojomis ir taip neteisėtai patekti į Lietuvą. Vidaus reikalų ministerija laikosi pozicijos, kad toks būdas kirsti valstybės sieną nesuteikia užsieniečiui pagrindo būti priimtam į Lietuvos teritoriją ir gauti prieglobstį.

Baltarusijos režimo sukelta neteisėta migracija nesibaigia

„Baltarusijos režimo sukelta neteisėta migracija nesibaigia – ieškoma naujų būdų sukelti humanitarinę krizę Lietuvos pasienyje ir taip pakenkti šalies ir pareigūnų reputacijai. Tai kelia rimtą susirūpinimą. Pasieniečiai imasi veiksmų, kad būtų išvengta skaudžių humanitarinių padarinių. Lietuva ir toliau visais teisėtais būdais sieks užtikrinti valstybės ir piliečių saugumą“, – teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Esant būtinybei, pasienio pareigūnai visuomet skubiai organizuoja būtinąją medicininę pagalbą neteisėtai sieną kertantiems užsieniečiams. Jiems taip pat suteikiamas humanitarinis paketas, kurio sudėtyje –būtinos priemonės, sauso maisto davinys, vanduo. Pagal poreikį užsieniečiai aprūpinami ir žiemine avalyne bei apranga. Pasieniečiai aktyviai bendradarbiauja su nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios padeda organizuoti tokią pagalbą.

Iš viso lapkričio mėnesį į gydymo įstaigas pasieniečiai pristatė 9 užsieniečius, iš kurių 4 pasiprašė prieglobsčio.

VSAT duomenimis, iki šiol pasienyje stebima Baltarusijos pasienio pareigūnų didelė koncentracija. Jie ne tik toliau stumia migrantus į Lietuvos teritoriją, bet ir aktyviai gadina fizinį barjerą, ypač ten, kur dar neįrengtos sienos stebėjimo sistemos. Fizinį barjerą neteisėti migrantai bando gadinti ir savarankiškai. Iš viso fizinis barjeras buvo gadinimas 433 kartus.

Primename, kad Lietuva 550 km pasienio su Baltarusija ruože per metus įrengė fizinį barjerą. Iki šių metų pabaigos taip pat bus baigtos įrenginėti modernios sienos stebėjimo sistemos.

Šiais metais į Lietuvą neįleisti 10 549 neteisėti migrantai. Nuo migrantų apgręžimo politikos taikymo pradžios Lietuvos pasieniečiai į šalį iš Baltarusijos neįleido jau daugiau 18 tūkst. užsieniečių.

 

 

Atgal