VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2022.11.26.IŠMINTIES TAURĖ arba tėvai tėvai

Alfonsas  Kairys

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Ir išėję jie mūsų nepalieka: taip atsitiko ir žinomam  knygos ,,Tėvo išmintis“ autoriui amerikiečiui H.Jacksonui Brownui jaunesniajam, po Tėvo mirties aštuoniose batų dėžėse aptikusiam Tėvo lobį:  popiergalius, senas servetėles, degtukų dėžutes, mažas, mėlyna spirale susegtas knygeles, net kasos čekius. Visur prirašyta minčių, kurios Tėvui atrodė svarbios, įdomios ar paprasčiausiai linksmos.

Mano rankose H.Jacksono Browno jaunesniojo sudaryta knygelė  „Tėvo išmintis“ su atžyma  ,,Bestseleris“, Lietuvoje išleista 1998 metais. Knygelės formatas vos 15x11 cm, o 159 jos puslapiai trykšte trykšta išmintimi, kuria ir pasidalinti kviečiu.

Knygos ,,Tėvo išmintis“ viršelis

Kelios atrinktos mintys apie žmogaus charakterį atrodo taip: ,,Aš esu tiktai vienas, bet vis dėlto esu. Aš negaliu padaryti visko, bet vis dėlto kai ką galiu nuveikti. Aš neatsisakysiu padaryti to, ką galiu (Helen Keller); Jei nesieki konkretaus tikslo, pasiduosi bet kam (Anonimas); Žmogų pažinsi nelaimėje (Tėvas);

Draugystei -   ši išmintis: Nebaidyk musės nuo draugo kaktos kirviu (Kinų patarlė); Draugas yra dovana, kurią pats sau įteiki (Robert Luis Stevenson); Turėti draugą - reiškia juo būti (Senas  posakis); pamokomos ir šios mintys apie drąsą: Vienas drąsus  žmogus yra labai daug - dauguma (Andrew  Jacson); Nebijok žengti didelių žingsnių. Juk dviem mažais pasišokėjimais bedugnės neįveiksi (David Lloyd George); o štai apie kritiką Tėvas sako taip:  Girk viešai, kritikuok asmeniškai, Būk tiek užsiėmęs savo paties gyvenimo kilnumu ir tobulinimu, kad neliktų laiko kritikuoti kitų; tobulumui skiriami šie pamokymai: Gerai padaryta yra geriau negu gerai pasakyta (Ben Franklin); Svarbu ne kaip toli krenti, o kaip aukštai atšoki (Tėvas). Kitam atleisti moko posakiai: Kai tave įskaudina, geriausias vaistas­ - prasta atmintis (Tėvas); Niekada nejausk pagiežos. Kol tu grieži ant ko nors dantį, kitas tuo metu šoka (Buddy Hackett); Atleisk ir užmiršk. Rūgščios vynuogės tinka tik prastam vynui (Tėvas); laimei (o kas jos nesiekia!) tiktų šios sentencijos: Dauguma žmonių yra tiek laimingi, kiek mano esą (Abraham Lincoln); Sėkmė reiškia gavimą to, ko nori. Laimė yra pasitenkinimas tuo, ką gauni (Tėvas); Laimė yra vidinis darbas (Tėvas);  Parodyk vaikui kelią, kuriuo jis turėtų eiti ir nuo kurio net pasenęs nenuklystų (Patarlė); Pasaulyje yra tik vienas puikus vaikas, ir kiekviena mama jį turi (Kinų patarlė).

 Knygos puslapiai trykšte trykšta išmintimi

Leidinys baigiamas skyreliu „Pastebėjimai“ (iš viso knygoje yra 23 išminties skyreliai). Kelias šio skyrelio mintis  pateikiame: Mokyti, vadinasi, mokytis iš naujo (Tėvas); Lakios vaizduotės žmogus niekada nebūna vienas (Tėvas); Didžiausias nemokšiškumas yra atmesti tai, apie ką nieko nežinai (Tėvas); Dar niekas niekada nesubankrutavo taupydamas pinigus  (Tėvas); Kaip ruoštis kalbai: būk atviras, mintis dėstyk trumpai, atsisėsk (Tėvas); Dabar tu esi toks pat, koks būsi po penkerių metų, išskyrus du dalykus: sutiktus žmones ir perskaitytas knygas (Mac McMilan).

,,Tėvo išmintį“ iš anglų kalbos išvertė Kristina Kudirkienė, o išleido leidykla .,,Algarvė“.

Manyčiau,  kad  čia pateiktos mintys sudomintų ir užsienyje gyvenančius lietuvius, paskatindamos neužmiršti savo, gal kartais ir primirštos, bet, anot dr. J. Zauerveino, kalbos daugeliu atvejų lankstesnės savo minties išraiškos priemonėmis nei kokia kita kalba Europoje ir savo formų gausumu daug gražesnės“.

P.S. Skliausteliuose nurodyti išminties krislų autoriai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atgal