VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

02 03. Apklausa: blogai vertinančių situaciją Lietuvoje sparčiai daugėja

 

Mečislovas Dapšys

Praėjusių metų pabaigoje - paskutiniąją gruodžio dekadą - dauguma Lietuvos gyventojų buvo tos nuomonės, kad reikalai pastaruoju metu šalyje blogėja. Taip viešosios nuomonės apklausoje teigė 85 proc. respondentų.

Tik 14 proc. apklaustųjų įžvelgė gerėjimo tendencijų.

1 proc. viešosios nuomonės apklausos dalyvių neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos tyrimai" naujienų agentūros ELTA užsakymu gruodžio 20-30 dienomis atliktos apklausos duomenimis, per mėnesį nuo lapkričio apklausos 4 procentiniais punktais padaugėjo gyventojų, manančių kad reikalai Lietuvoje blogėja.

Per pastaruosius du mėnesius neigiamai vertinančių padėtį šalyje padaugėjo net 9 procentiniais punktais.

2011 metų pirmoje pusėje gyventojų nuotaikos, lyginant su 2010-ųjų vertinimais, po truputį gerėjo ir vasaros pabaigoje jau beveik trys iš dešimties - 28 proc. - apklaustųjų teigė, kad reikalai Lietuvoje gerėja. Tačiau per keturis pastaruosius praėjusių metų mėnesius pesimistiškai vertinančių šalies situaciją padaugėjo ir padėties šalyje vertinimas grįžo į 2010-ųjų pabaigos lygį, kai beveik devyni iš dešimties apklaustųjų teigė, kad padėtis Lietuvoje yra bloga.

Kaip ir anksčiau, daugiau optimizmo turi jaunimas iki 30 metų, miestų gyventojai, respondentai su aukštuoju išsilavinimu, dešiniųjų pažiūrų rinkėjai bei tie, kurių šeimos mėnesio pajamos yra didžiausios - per 2500 litų.

Didžiausi pesimistai yra respondentai, gyvenantys kaime, bedarbiai, pensininkai, namų šeimininkės bei darbininkai, gyventojai su mažiausiomis šeimos mėnesio pajamomis - iki 1500 litų per mėnesį, kairiųjų pažiūrų rinkėjai, lenkų ir rusų tautybių gyventojai.

Toje pačioje 2011 metų gruodžio mėnesio apklausoje vertindami demokratijos padėtį Lietuvoje du iš trijų - 64 proc. - respondentų teigė esą nepatenkinti tuo, kaip šalyje veikia demokratija.

Ketvirtadalis - 24 proc. - teigė, jog ji juos tenkina.

12 proc. respondentų liko abejingi, t. y., neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Per mėnesį 5 procentiniais punktais sumažėjo nepatenkintų demokratijos veikimu.

Demokratijos veikimu Lietuvoje daugiau patenkintas jaunimas iki 30 metų, didmiesčių gyventojai, respondentai su didžiausiomis šeimos mėnesio pajamomis - per 2500 litų.

Labiau už kitus demokratijos padėtimi nepatenkinti vyresni nei 30 metų žmonės, kaimo gyventojai, bedarbiai ir darbininkai, kairiųjų pažiūrų rinkėjai bei tie, kurių šeimos mėnesio pajamos mažiausios - iki 1500 litų.

Atgal