VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

2023.03.13. Keliautojas, dailininkas Alfonsas Čepauskas pristato kelionių miražus

Janina Valančiūtė

Lietuvos medicinos biblioteka

Ekslibrisų kūrėjas, grafikas Alfonsas Čepauskas yra Lietuvos dailininkų, Lietuvos žurnalistų sąjungų, Meno kūrėjų asociacijos narys,  daugelio vietinių ir  tarptautinių parodų  organizatorius. Jis kuria mažąją skulptūrą, metalo plastiką, asambliažus, tapo.

A. Čepauskasgimė 1929 m. kovo 18 d. Tauragės rajone. 1962 m. baigęs poligrafijos studijas, dirbo žurnalų „Mokslas ir technika“, ,,Statyba ir architektūra‘‘, ,,Mūsų sodai“ redakcijose. Nuo 1968 m. – Lietuvos žurnalistų sąjungos narys. Nuo 1978 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narys. 1980 m. įkūrė Lietuvos ekslibrisininkų klubą, kuriam vadovavo dvidešimt metų. Organizavo tarptautines ekslibrisų parodas. Išleido praktinį, metodinį leidinį ,,Kaip kurti ekslibrisą. Grafikos technikos‘‘ (2008). Sukūrė daugiau kaip 1200 ekslibrisų įvairiomis technikomis. Surengė daugiau kaip 60 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Dalyvavo parodose Europoje, Azijoje, Lotynų Amerikoje ir kt. Tarptautiniuose konkursuose keliasdešimt jo ekslibrisų įvertinti premijomis, diplomais, medaliais, padėkomis.

A. Čepauskas daug keliavo motociklu. Organizavo Lietuvoje pirmąsias sportinio turizmo didžiausio sudėtingumo keliones motociklais. Lankėsi Kryme, Kaukaze Urale, Sibire, Tolimuosiuose Rytuose, Vidurinėje Azijoje. Net šešis kartus tapo Lietuvos motociklų turizmo čempionu. 1972 m. – sporto meistras. Jis ne tik keliavo, bet ir propagavo keliones. Parašė ir išleido šešias knygeles apie keliones motociklu. Nutapė paveikslų ciklą ,,Dykumose ir oazėse“.

Pastaraisiais metais savo kūryboje jis išradingai pasitelkia fotografiją.Įvaldęs „Photoshop“techniką menininkas naudodamas įvairių kelionių skaidres, fotografuotas kelionėse motociklais nuo Vilniaus iki Ašchabado, Kyzylkumuose ir Karakumuose, po Pamyrą ir Tian Šanį, Ustiurtą ir Mangyšlaką, Sibirą ir Tolimuosius Rytus sukūrė fotomontažų kolekciją, kurią galima pamatyti Lietuvos medicinos bibliotekoje kovo mėnesį eksponuojamoje parodoje ,,Kelionių miražai“. ,,Kiekvienas jų vis kitoks. Kelionėje sutikti žmonės, pamatyti gyvūnai, augalai, peizažai jungiami į vientisas „drobes“, kurios suskamba naujomis prasmėmis. Tai savotiški regėjimai, vizijos, prikeltos iš praeities ir skatinančios kilti į pažinimo kelią naujus smalsuolius. [ … ] A. Čepauskas šiame cikle demonstruoja kitokį požiūrį į tikrovę, supančią mus aplinką. Formuodamas siurrealistinius vaizdinius, vyksmus, pojūčius, išgyvenimus kuria transformuotą panoramą, kuri menininko vaizduotės įtakoje įgauna kitokias prasmes, kitokius sunkumų ar džiugesio pažinimo simbolius,“ – sako žurnalistas, fotografas Povilas Sigitas Krivickas.

A.Čepausko paroda ,,Kelionių miražai“ veiks iki kovo 31 d. Lietuvos medicinos bibliotekoje (Kaštonų g. 7, Vilnius).

Atgal