VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

09 13. Sostinės savivaldybė apdovanojo V. Noreiką Žygimanto Augusto medaliu

Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį nusprendė apdovanoti dainininką Virgilijų Noreiką Žygimanto Augusto medaliu. Šiemet sukanka 55 metais, kai legendinis Lietuvos balsas - profesionalioje scenoje.

V. Noreika dainavo Milano teatre "La Scala", Maskvos didžiajame teatre, Berlyno valstybės operoje, Paryžiaus "Grand Opera" , Buenos Airių "Teatro Colon" Stokholmo, Sofijos, Belgrado, Čikagos lietuvių operoje ir kitose pasaulio scenose.

Už ypatingus nuopelnus kultūrai garsinant Vilnių ir Lietuvą V. Noreikai suteikti apdovanojimai: 1995 metais Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinas, 1995 m. - Švedijos karališkojo "Šiaurės žvaigždės" I laipsnio ordino Riterio kryžius, 1997 m. Lietuvos operos bičiulių draugijos "Kipro" apdovanojimas, 2003 m. ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Didysis kryžius, 2007 m. Nacionalinė kultūros pažangos premija, 2010 m,. Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija "Už aukščiausią vokalinį meistriškumą ir neblėstantį talentą" ir kt.

Šiais metais Maestro nusprendė pasitraukti iš aktyvios vokalo veiklos ir surengė atsisveikinimo turą "Ačiū už meilę - Virgilijus Noreika".

Šešių koncertų cikle didžiųjų Lietuvos miestų arenose dalyvausiantis maestro neseniai meno pasaulį sudrebino žinia apie savo pasitraukimą iš didžiosios scenos. "Artisto pasitraukimas yra gražus tik tuomet, kai užlipęs ant scenos dar gali pasirodyti kaip tikras profesionalas", - teigia V. Noreika.

Viena iš priežasčių ir progų rudenį atsisveikinti su mylima publika profesorius įvardija savo 77-erių metų sukaktį bei 55-erių profesionaliajai scenai paskirtų metų jubiliejų. Per tuos metus sudainuota arti tūkstančio koncertų, parengti pagrindiniai tenoro vaidmenys garsiausiose operose, dėstyta aukštosiose mokyklose Lietuvoje, Latvijoje, Venesueloje, pelnyti aukšti Lietuvos bei kitų šalių apdovanojimai.

Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės medaliai yra vieni iškiliausių Vilniaus miesto apdovanojimų. Medalis teikiamas kartą per metus atsižvelgiant į kandidatų nuopelnų svarbą per pastaruosius 10 metų, įvertinant jų visuomeninę ir profesinę veiklą Vilniaus miestui ir vilniečių labui. Šiais medaliais, įsteigtais 2000 m., iki šiol apdovanota 13 šalies šviesuolių.

Atgal