VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

09 14. T. Venclova už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje apdovanotas diplomatijos žvaigžde

Dainius Matusevičius

Už Lietuvos vardo garsinimą visame pasaulyje, dalyvavimą steigiant Lietuvos Helsinkio grupę, indėlį į kaimyninių santykių su kitomis valstybėmis puoselėjimą ir plėtojimą Užsienio reikalų ministerijos garbės ženklu „Lietuvos diplomatijos žvaigždė" apdovanotas filosofas, poetas, literatūros tyrinėtojas, disidentas Tomas Venclova.

 „Net ir gyvendamas užjūryje profesorius niekuomet neapleido Lietuvos ir savo darbų dėka garsino, garsina ir, neabejoju, toliau garsins Lietuvos vardą. Joks fizinis atstumas negali įveikti tvirtos dvasios. Kadaise kartu su bendraminčiais įkūręs Lietuvos Helsinkio grupę, vėliau profesorius buvo priverstas stebėti ir užtarti mūsų tautos atgimimą iš JAV. Bet tiek tada, tiek dabar jo skvarbus žvilgsnis ir žodis Lietuvai labai naudingas", - teigė apdovanojimą įteikęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

 Ministras pabrėžė T. Venclovos atsidavimą laisvės ir tiesos idealams, gebėjimą net ir sudėtingose situacijose visada rasti tinkamus žodžius.

 „Niekuomet nenutolote nuo laisvės, žmogaus orumo ir pagarbos idealų. Tačiau šįkart leiskite pabrėžti kitą jūsų savybę. Retas mūsų moka sunkiose situacijose iš tūkstančių žodžių išsirinkti tuos kelis, kurie tiksliai atskleidžia tiesą, apgina žmogaus ir tautos garbę, bet neužgauna kitų. Jūs tai darote puikiai. O tokie žmonės, kad ir ką veiktų, valstybei yra be galo reikalingi, nes tampa geriausiais neformaliais šalies ambasadoriais", - sakė A. Ažubalis.

 Ministras T. Venclovai taip pat įteikė neseniai Užsienio reikalų ministerijos užsakymu išleistą istorikų Alfonso Eidinto, Alfredo Bumblausko, Antano Kulakausko ir Mindaugo Tamošaičio knygą „Lietuvos istorija", kurioje glaustai pristatoma Lietuvos politinė raida nuo valstybės susikūrimo iki visaverčio šalies įsijungimo į transatlantinę bendruomenę 2004 metais.

 Apdovanojimas „Lietuvos diplomatijos žvaigždė" įteiktas Užsienio reikalų ministerijoje surengtos diskusijos su T. Venclova „Lietuva pasaulyje - žvilgsnis iš šalies" metu.

Atgal