VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

02 22. Talentingi mokytojai puoselėja žvaigždes

Kūrėjas – žvaigždė yra reikšmingesnė už šimtus vidutinybių

Kazimieras Ragulskis

Labai svarbią reikšmę šiandieninėje visuomenėje vaidina talentingi mokytojai altruistai, kurie sugeba surasti talentus ir jų atsiskleidimui sudaryti tinkamas galimybes. Iš daugybės mokytojų taip kaip visur gyvenime, tame tarpe ir mokinių, yra tik keletas procentų ypač talentingų. Be abejo tam turi pasitarnauti ir aplinka, pavyzdžiui Lietuvoje gerėjant švietimui bei pragyvenimo sąlygoms vis daugiau susidaro galimybių atsiskleisti talentams bei iš jų kai kuriems išaugti iki pasaulinio lygio žvaigždžių. Čia pirmiausia tenka paminėti sporto, meno, muzikos, kai kuriuos verslo atstovus. Kol kas daugybė talentų lieka neatskleistų, bet visuotinis pakilimas šį trūkumą po truputį likviduoja.

Žvaigždžių reikšmė yra labai svarbi, būtent: pakelia valstybės žmonių nuotaiką, aktyvumą, ugdo patriotizmą; sukelia galimybes intensyvesniam naujų talentų atsiskleidimui bei žvaigždžių atsiradimui; kelia valstybės reikšmę, autoritetą.

Didžiuliai rezervai suklestėti talentams yra mokslo srityje. Prieš tūkstantmečius, šimtmečius mokslas vystėsi palengva, maža dalelė žmonių juo užsiiminėjo. Mokslo vystymasis pradinėje stadijoje nebuvo specializuotas. Tačiau viduramžiais mokslas jau pradėjo specializuotis ir jau 19 bei 20 amžiais susiformavo specializuotos mokslo šakos, kurios daugumoje vystėsi atskirai viena nuo kitos. Mokslas tapo diferencijuotas pagal atskiras sritis. Tačiau didžiuliai fundamentinių bei taikomųjų, ypač technikos mokslų, pasiekimai dvidešimto amžiaus antroje pusėje iškėlė būtinybę atskirų mokslo krypčių integravimuisi. Čia pasitarnauja fundamentiniai mokslai, skaičiavimo technikos, mokslinės aparatūros ir kiti pasiekimai, kurie leidžia praplėsti pažinimo ribas ir atskleisti įvairių objektų į mažąją ir didžiąją puses pagal išmatavimus ir kitus parametrus naujus faktus, vis giliau pažinti sudėtingus gamtos, tame tarpe ir gyvybės, procesus. Tuo būdu skirtingas mokslo sritis verčia suartėti, integruotis.

Lietuvoje reikia imtis ryžtingų priemonių mokslo talentų ugdymui. Ypač talentingiems reikia sudaryti pagal galimybes kuo geresnes sąlygas vystyti tyrimus, suteikiant būtiną biudžetinį finansavimą bei darbo sąlygas. Tam yra galimybės. Per didelio procento dabar ruošiamų disertacijų moksliniais vadovais yra skiriami per silpni mokslininkai, taipogi per daug yra ginama silpnų disertacijų. Tikslinga integruoti arba bent suartinti atskiras mokslo kryptis pagal atitinkamus profilius. Svarbu centralizuoti unikalią bei brangią mokslinę aparatūrą, kad ją būtų galima kuo efektyviau panaudoti tyrimų darbuose. Daug yra galimybių mokslinio darbo efektyvumui padidinti ir išugdyti pasaulinio lygio mokslo žvaigždes.

Atgal