VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

02 26. Paįsriečiai prisimena ir tebegerbia kompozitorių Juozapą Gudavičių

Ona Striškienė

Paįstrys, Panevėžio r.

Šių metų sausio 13 dieną sukako 140 metų nuo kompozitoriaus, pirmojo Lietuvos Respublikos kapelmeisterio Juozapo Gudavičiaus gimimo dienos. Garsiai ir plačiai apie šią iškilią asmenybę Paįstryje man teko išgirsti tik 1998 metais, kai buvo pristatoma jo dukros Reginos Algės Gudavičiūtės knyga „Susitikimai su tėvu“. Tada buvo pažymėtos ir kompozitoriaus  Juozapo Gudavičiaus 125-osios gimimo metinės.

Paroda, skirta Juozapui Gudavičiui Paįstrio bibliotekoje.  Foto Onos Striškienės

Apie dūdų orkestrą, kurį sukūrė Paįstryje ir jam vadovavo tuomet vargonininkavęs Juozapas Gudavičius esame daug girdėję. Apie šį parapijos orkestrą, grojusį religinių, valstybinių švenčių metu, apie puikų vargonininką iš vaikystės prisimenu, nes mama labai vaizdžiai pasakodavo. Mano mama Kostancija Jurkevičiūtė-Jankevičienė buvo pavasarininkė, giedodavo chore, dalyvaudavo renginiuose ir mūsų namuose buvo to laikotarpio, kaip man tuomet atrodė, senovinių fotografijų. Mūsų šeimoje labai branginamos ir gerbiamos buvo senosios fotografijos, manau, kad tai buvo viena iš relikvijų, siejusių su praeitim.

Viena iš jų, tai fotografija, kurioje (apie 1934m.) įamžinti Paįstrio choristai, dūdų orkestras, kartu su klebonu Stanislavu Dailidoniu, vargonininku Juozapu Gudavičium ir kitais garbingais to meto asmenimis. Tame gražiame žmonių pulke ir mūsų mama su savo sese Bronislava. Mamai tuomet tebuvo devyniolika, o tetai – dvidešimt dveji. Prisimenu, kaip mes vaikai dažnai pasiimdavome tą fotografiją ir ilgai žiūrėdavome į ją. Man ir šiandien ši fotografija yra nepaprastai brangi, ji mena šviesų ir garbingą periodą mūsų Paįstrio parapijai.

Su paroda lankytojus supažindina bibliotekininkė Jūratė Blaževičienė (I-ma dešinėje)

Mūsų Paįstrio Švč. M. Marijos Globos bažnyčioje prie vargonų yra pritvirtinta lenta, jog čia 1930-1939 m. vargonininkavo kompozitorius Juozapas Gudavičius. Atminimo lenta, menanti kompozitorių, yra ir ant buvusių Paįstrio šaulių namų (dabartinio kultūros centro). Visą mėnesį nuo sausio 13-sios, – Juozapo Gudavičiaus gimimo dienos, Paįstrio bibliotekoje buvo paroda. Tai – fotografijos, dokumentai, knygos priminusios lankytojams apie kompozitorių, savanorį, pirmąjį Lietuvos Respublikos kapelmeisterį, vargonininką, pedagogą. Kartu su vyr. bibliotekininke Jūrate Blaževičiene parodą parengė kraštotyrininkė Ona Striškienė.

Lankėme kompozitoriaus Juozapo Gudavičiaus kapą Panevėžyje

Sausio 13-ąją Paįstryje minėjome Laisvės gynėjų dieną ir neturėjome galimybės aplankyti Juozapo Gudavičiaus kapo. Šio iškilaus asmens kapą, esantį senose Panevėžio kapinėse šalia Šv. Petro ir Povilo bažnyčios aplankėme vėliau. Uždegėme žvakeles, pasimeldėme, parymojome tyloje.

Atgal