VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

03 10. Vyriausybė paskyrė kultūros ir meno premijas trylikai laureatų

Daiva Kazlauskaitė

2011 metais už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui Vyriausybė nutarė skirti kultūros ir meno premijas dvylikai šalies kultūros ir meno kūrėjų. Įvertinusi 29 kandidatūras, juos Ministrų kabinetui pristatė muzikologo Jono Vytauto Bruverio vadovaujama komisija.

Vyriausybės kultūros ir meno premija skirta Algirdui Bosui - Klaipėdoje gyvenančiam ir kuriančiam skulptoriui, dekoratyvinių ir monumentalių skulptūrų, plakečių bei medalių autoriui.

Premija pagerbti broliai fotomenininkai Algimantas ir Mindaugas Černiauskai jau daug metų prabyla į žiūrovus lyrizmo ir dramatiškumo įžvalgomis kaimo žmonių gyvenime, portretuose.

Už nuopelnus apdovanotas Šiaulių dramos teatro aktorius Sigitas Jakubauskas, kritikų pripažintas reikšmingų vaidmenų kūrėjas, pirmą kartą šalies žiūrovams plačiau prisistatęs filme „Dičiaus karjera“ dar 1980 metais - jis sukūrė įsimintiną Dičiaus portretą.

Tapytojas Giedrius Kazimierėnas įvertintas už įspūdingus pastarųjų metų istorinės tematikos paveikslus, kurie eksponuojami bei vertinami ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Aktorius Liubomiras Laucevičius pačius įtaigiausius vaidmenis sukūrė Klaipėdos, Kauno teatro scenose, dirba ne tik su Lietuvos kino režisieriais, filmavosi užsienyje.

Algimanto Aleksandro Mikutos poezija pasižymi ekspresyvumu, paradoksaliu mąstymu, vaizdingumu. Taip pat jis - kūrybingas vertėjas, išvertęs Čingizo Aitmatovo, Michailo Bulgakovo, Boriso Pasternako, kitų autorių knygas.

Vyriausybės premija paskirta ir choro dirigentui Česlovui Radžiūnui. Šis menininkas daug metų vadovauja Nacionalinio operos ir baleto teatro chorui, kurio profesionalumą ne kartą akcentavo muzikos kritikai.

Apdovanota Konstancija Gražina Remeikaitė - žymi šalies kostiumų dailininkė, sukūrusi kostiumus daugiau nei 30-čiai kino filmų ir teatro spektaklių.

Premija įvertintos muzikologės Rūtos Stanevičiūtės-Kelmickienės darbų dėka Lietuvos muzikologijoje įsitvirtino naujausios pasaulio muzikos mokslo idėjos bei metodologija.

Garbinga premija skirta Daliai Emilijai Staškevičienei - antikos, filosofinių tekstų vertėjai, lietuviškai prakalbinusiai Tacitą, Seneką, Ciceroną ir daugelį kitų autorių. Vertėja sudarė rinkinį „Antikinės komedijos“, žinyną „Antikos pedagogai“, „Romėnų literatūros chrestomatiją“, „Graikų literatūros chrestomatiją“, išvertė kitų vertingų knygų.

Jūratė Stauskaitė - žinoma grafikė, kurios darbuose dažnai vyrauja ekspresionistinė tematika. Menininkė surengė per 20 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Dailininkė aktyvai dirba ir pedagoginį darbą, įsteigė privačią ugdymo įstaigą - Vaikų ir jaunimo dailės mokyklą, šįmet pažymėjusią 20 veiklos metų sukaktį.

Premija įvertinta kompozitoriaus Jono Tamulionio kūryba jau daugelį metų siejama su gitara, akordeonu ir choru. Žiūrovai ir kritikai puikiai įvertino neseniai jo pastatytą operą vaikams „Bruknelė“.

Kultūros ir meno premijas Vyriausybė įsteigė 1997 metais, dabar premijos dydis - 44 tūkst. 200 litų. Menininkų kūrinius vertina Meno premijų komisija, kuri yra sudaroma iš menininkų, kultūros darbuotojų, atsižvelgiant į Lietuvos kultūros ir meno tarybos, Meno kūrėjų organizacijų asociacijos pasiūlymus.

Atgal