VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

06.23. Kokią patalynę rinktis vasarą?

Jau ne kartą įrodyta, kad miegas yra labai svarbus, norint jaustis pailsėjusiems ir žvaliems. Kad miego kokybė būtų kiek įmanoma geresnė, labai svarbu tinkama patalynė. Svarbu atkreipti dėmesį ne tik į temperatūros pokyčius, tačiau ir į alergijas. Vasaros metu miegamieji yra dažnai vėdinami, todėl normalu, kad dalis žiedadulkių bei dulkių patenka į namus.  Būtent dėl šios priežasties labai svarbu rinktis kuo natūralesnę patalynę, pvz.: iš satino, šilko ar medvilnės.

Populiariausia – medvilnė

Iš Indijos kilusi medvilnė yra plačiausiai naudojamas natūralios kilmės pluoštas. Iš medvilnės pagamintas audinys lengvai praleidžia orą, neerzina net jautriausios odos. Ši medžiaga itin vertinama patalynės gamyboje, kadangi yra švelni, minkšta, o jos priežiūra nereikalauja daug pastangų. Šis augalinės kilmės pluoštas puikiai sugeria drėgmę, yra tvirtas ir leidžia kūnui lengvai kvėpuoti. Šios medvilnės savybės yra labai vertingos renkantis patalynės audinį šiltuoju metų sezonu. Medvilnė yra pats tvirčiausias augalinės kilmės pluoštas, tačiau yra linkęs glamžytis. Dėl šios priežasties medvilnė dažnai maišoma su sintetiniu pluoštu, tačiau vasarą, vertėtų rinktis iš 100% medvilnės pagamintą patalynės audinį. Taip pat medvilnė vertinama dėl to, jog yra atspari kandims, pelėsiui ir šarmams.

Šilkas – mėgstantiems prabangą ir komfortą

Šilko audinyje randama aminorūgščių, kurios padeda atgaivinti kūną. Iš šio audinio pasiūta patalynė labiausiai tinka neramiai miegantiems, alergiškiems ar įvairiais negalavimais besiskundžiantiems žmonėms. Žinoma, verta paminėti, kad šilkinėje patalynėje miegant nekamuoja kūno temperatūros pokyčiai. Sakoma, kad pats prabangiausias ir aukščiausios kokybės yra Kinijos Mulberry šilkas. Jis išgaunamas natūraliu būdu, t.y. jį suverpia šilkverpių vikšrai. Kokybiškiausi antklodžių ir pagalvių užpildai gaminami rankomis: išdžiovinta šilko žaliava ištempiama iki reikiamo dydžio ir tokiu būdu klojama sluoksnis po sluoksnio. Dažnai, vienam audiniui išgauti, sudedama net apie  šilko sluoksnių. Tokios antklodės ir pagalvės nesukris į gumulus ir tarnaus pakankamai ilgai.

Tencelis – puikus pasirinkimas linkusiems prakaituoti

Tai dar vienas puikus audinys, tinkamas patalynės gamybai. Ši medžiaga yra gaminama iš naujos kartos medienos pluošto ir pasižymi puikia savybe – reguliuoti drėgmę. Tencelis puikiai absorbuoja drėgmę ir tuoj pat ją išskiria į aplinką. Dėl šios priežasties, naktį miegoti nebus nei per karšta, nei per šalta. Kūnui nebus leidžiama prakaituoti. Tencelis kartais vadinamas antruoju šilku, kadangi iš jo pasiūta patalynė yra itin švelni ir glotni, tarsi šilkas. Miegodami po tencelio antklodėmis žmonės labiau atsipalaiduoja, miegas tampa ramesnis, gilesnis. Geras poilsis yrs būtinas puikiai savijautai.

Satino prabanga

Vienas iš minkščiausių ir švelniausių audinių yra satinas. Šis audinys dažnai prilyginamas šilko švelnumui ir prabangai, nors yra gaminamas iš medvilnės pluošto. Gamybos proceso metu išgaunamas tankus, blizgus, primenantis atlasą, audinys. Ši medžiaga vertinama dėl to, kad ją lengva skalbti, lyginti, taip pat satinas linkęs greitai džiūti. Patalynės atžvilgiu ši medžiaga vertinama dėl to, kad maloniai priglunda prie kūno, yra labai švelni, lygi ir pralaidi orui. Karštuoju metų sezonu tokia patalynė maloniai vėsina ir neleidžia pernelyg sukaisti, prakaituoti. Verta paminėti, kad tikras satinas niekada nebūna slidus. Jei įsigijote slidų satiną, vadinasi šiame audinyje yra sintetinio pluošto priemaišų. Paprastai satinas būna išaustas iš medvilnės, tačiau gali būti su poliesterio pluoštu. Toks audinys yra tvirtesnis, tačiau prasčiau sugeria drėgmę, mažiau vėsina ir greičiau dėvisi.

Linas – atgimstantis iš naujo

Ne paslaptis, kad nuo senų patalynė buvo audžiama būtent iš lino. Ši medžiaga yra labai patvari, visiškai natūrali ir ilgalaikė. Be to, higienos atžvilgiu, sveikiausia miegoti būtent lino patalynėje, nes joje nesiveisia mikroorganizmai. Ši medžiaga labiausiai tinkama įvairias alergijas turintiems žmonėms. Žinoma, kurį laiką lininė patalynė buvo nuvertinta, kadangi ji nėra tokia maloni liesti, pvz.: kaip medvilnė. Iš šios medžiagos pasiūta patalynė idealiai tinka karštuoju metų sezonu, kadangi tolygiai paskirsto drėgmę bei palaiko tinkamą kūno temperatūrą.

Viskozė – dar vienas švelnus audinys

Tai natūralaus pluošto audinys, išgaunamas iš celiuliozės ir labai primenantis medvilnę. Didelis viskozės privalumas vasarą tas, kad ji yra linkusi puikiai sugerti drėgmę ir palaikyti higieną. Viskozė yra itin minkštas ir švelnus audinys, pralaidus orui. Be to, šis audinys nėra lepus ir nereikalauja ypatingos priežiūros. Jį galima skalbti automatinėje skalbimo mašinoje, nustačius tausojantį skalbimo režimą, 30 °C  temperatūroje ir įpylus skysto skalbiklio. Lyginant, nederėtų persistengti su karštu lygintuvu. Viskozė puikiai lyginama ir nustačius vėsiausią lygintuvo programą. Kartais viskozės audinys gaminamas maišant su poliesteriu, kad medžiaga būtų tvirtesnė, tačiau patalynei patariama rinktis tik 100% natūralų pluoštą.

Praktiški patarimai

Renkantis patalynę ir svarstant tarp natūralaus ir sintetinio pluošto – vertėtų rinktis natūralų. Natūralaus pluošto patalynės skirtumas jaučiamas vos prisilietus. Sintetinė patalynė dažniausiai nebūna taip maloniai glundanti prie kūno, be to, karštuoju metų sezonu visiškai nereguliuoja kūno temperatūros. Joje miegoti tampa per karšta, kūnas prakaituoja, o drėgmės tokia patalynė nesugeria ir neišgarina. Patalynės gamyboje labiausiai vertinamos medžiagos yra medvilnė ir linas. Taip pat vertinama ir flanelė, kuri gaminama iš medvilnės pluošto.

Dažnai susimąstoma, kaip tinkamai patalynę prižiūrėti. Vertėtų ją vėdinti, skalbi ir lyginti, ne rečiau nei kartą per dvi savaites. Spalvota patalynė turėtų būti skalbiama iki 50 ° C temperatūroje, o baltą medvilninę – galima skalbti ir 90° C temperatūroje. Nevertėtų ranka numoti į patalynės lyginimą – mat išlyginus, audinys tampa minkštesnis ir lankstesnis. Esant galimybei – patalynę vertėtų vėdinti gryname ore.

 

Daugiau: patalynės komplektai

Atgal