VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

02.19. Spinta miegamajame – reikalinga, bet ar lengva išsirinkti?

Spinta miegamajame ne tik gražiai atrodo, bet ir atlieka svarbią praktinę funkciją. Tai labai reikalingas baldas. Ir būtent dėl to reikalingumo pasirinkimas ne visada lengvas.

Vieni turime daugiau drabužių, kiti mažiau, tačiau nei vienas neįsivaizduojame namų be spintos (paprastai – be kelių spintų). Toks baldas visuomet randa vietą miegamajame. Tačiau apsilankius parduotuvėje gali priblokšti modelių gausa. Išsirinkti ne visada lengva, tačiau atsižvelgiant į keletą kriterijų sprendimas tampa aiškesnis.

Svarbūs kriterijai

Kad spinta miegamajame taptų ne tik gražiu, bet ir praktišku daiktu, praleidžiama nemažai laiko renkantis. Tačiau nusistačius kriterijus viskas kur kas paprasčiau.

NAMAS IR KAMBARYS. Miegamasis yra namo dalis, todėl sunku jį atsieti nuo visumos. Reikėtų, kad spinta nebūtų „išsišokėlė“ – smagiai skambantis, bet tikslingas patarimas. Pavyzdžiui, jei interjeras dvelkia klasika, o įsigysite baldą, tarsi šaukiantį „postmodernizmas!“, derinys atrodys keistai. Interjeras minimalistinis, o spinta tiesiog perkrauta įvairių dizaino detalių, ji yra su masyviomis rankenomis ir gausybe raižinių? Tuomet labai tikėtinas nemalonus stilių susidūrimas – sankirta, kuri nesuteiks estetikos.

DEKORATYVUMAS.Mažai erdvės ir daug dekoracijų – ne pats geriausias derinys. Todėl prieš apsispręsdami apžvelkite kambarį. Jei jame nėra kur apsisukti, verčiau rinkitės daiktą be kažin kokių raižinių ar kitų masyvių detalių. Beje, norite sukurti erdvumo įspūdį? Tam puikiai tinka spinta, kurios durys su veidrodžiu (šis ne tik išplės erdvę, bet ir pravers praktiškai, pavyzdžiui, bandant nuspręsti, kuris aprangos derinys geriausias).

MATMENYS.Aktualu paminėti spintos gylį. Jei per siaura, „užstringa“ kabyklos funkcija. Kitaip tariant, pakabintas drabužis gali neišsitekti per spintos storį ir tuomet nepavyks iki galo uždaryti durų arba teks kabinti mažiau drabužių, kad šie tilptų kaip nors įstrižai. Patarimas paprastas: jei seną spintą keičiate nauja ir su senąja tokių nusiskundimų neturite, tiesiog pamatuokite jos storį ir žinosite, koks matmuo būtų tinkamas. Geriausia orientuotis pagal šį principą: aprangai kabinti reikėtų bent 60 cm, o stumdomųjų durų mechanizmas „suvalgys“ dar šiek tiek vietos. Tokiu atveju protingas gylis – bent 70 cm.

DURŲ TIPAS.Stumdomosios ar varstomosios durys? Svarbu atsižvelgti į spintos vietą. Jei ji stovės šalia durų, protinga rinktis stumdomąją sistemą – tuomet atidarę spintą neužtversite įėjimo ir išėjimo į patalpą. Be to, vienu metu darant ir kambario, ir spintos duris, jos nesusidauš. Apskritai slankiojanti sistema yra tikslingas variantas nedidelėse patalpose.

KAINA.Paskiausiai minima, bet ne paskutinėje vietoje. Skaičiuojame ir tada, kai perkame vieną baldą, ir tada, kai ieškome daugybės baldų naujam būstui. O kainos kontrastingos. Jei prekių žvalgotės internete, galite sekti situaciją ir „nugriebti“ kokią akciją (jų pasitaiko – ir visai neblogų).

 

Rinkoje yra įvairių gaminių. Gausus asortimentas skatina daryti dvi prielaidas. Pirmoji: tikrai pavyks išsirinkti bekompromisį variantą. Antroji: kuo platesnė pasiūla, tuo sunkiau apsispręsti. Tačiau veikiausiai sutiksite, kad pirmasis aspektas nusveria antrąjį, ir apsilankę parduotuvėje galime džiaugtis įvairove.

Atgal