VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

08.25. Kaip pasirinkti staltiesę?

Stalas – tai kasdien reikalingas baldas, kurio reikšmė dar padidėja per šventes. Tuomet prie jo susėda šeima, artimieji, draugai. Bet kaipgi pasirinkti staltiesę, kuri ir gražiai atrodytų, ir būtų praktiška? Skaitykite toliau ir sužinosite kelis dėmesio vertus patarimus.

Jei sukate galvą dėl matmenų

Be abejo, jei norite įsigyti naują staltiesę, pirmiausia pamatuosite stalo ilgi į plotį. O toliau jau prasideda tai, kas vadinama skonio reikalu. Medžiagos kraštai šonuose turėtų kristi, tačiau nėra vieno universalaus varianto, kiek centimetrų. Tačiau galima išvesti šiokią tokią formulę: kuo didesnė stalo kojų dalis lieka matoma, tuo kasdieniškesnis vaizdas sukuriamas. Jei medžiaga krinta beveik iki žemės, kuriama šventiškesnė atmosfera.

Dizaineriai pateikia paprastą patarimą: tiesiog nesirinkite per mažos staltiesės.

Minimalistinė ar itin dekoratyvi?

Kalbant apie dizainą aktualu, ar verta dairytis kuo dekoratyvesnio gaminio, ar visgi laikytis minimalizmo krypties. Kartais norisi pasipuikuoti, tačiau subtilesnis variantas kartu yra ir universalesnis. O labai puošnus, prabanga kone alsuojantis gaminys, tikėtina, ilgai užims vietą spintoje. Vienu atveju pasirodys per prabangu, kitu atveju atrodys, kad reikia ko nors „ramesnio“.

O jei abejojate dėl spalvų, tai žinokite, kad „saugiausia“ estetiniu atžvilgiu yra balta. Taip labiau kreipiamas dėmesys į lėkštes ir į tai, kas jose patiekta. Maistas „nepaskęsta“ ryškumoje. Žinoma, tai nereiškia, kad reikėtų vengti spalvingesnių audinių, tačiau subtilumas pritaikomas lengviau ir kelia mažiau abejonių. Tas pats pasakytina apie ornamentus.

Poliesteris? O gal medvilnė?

Pakalbėkime apie medžiagas. Štai poliesterį lengva skalbti, bet tai daryti reikėtų, kol dėmės neįsisenėjusios. Audinys patinka nemėgstantiems lyginti, mat paprastai nesilamdo.

Kaip ir poliesteris, taip ir medvilnė turėtų būti skalbiama, kol dėmės dar gana „šviežios“. Tačiau, priešingai nei poliesterio atveju, medvilnė reikalauja lyginimo.

Praktiškoji teflono danga

Pastaruoju metu labai pamėgtos tefloninės staltiesės. Tokių galite rasti štai čia https://tavosapnas.lt/staltieses-takeliai-serveteles. O populiarumo priežasčių toli ieškoti nereikia. Tefloninės staltiesės nepaprastai praktiškos. Netyčia išpylėte gėrimo stiklinę? Nieko tokio. Nei skysčiai, nei riebalai neprasiskverbia į audinį, todėl pakanka nuvalyti ir staltiesė vėl tvarkinga. Argi tai ne svajonė?.. Toks pirkinys sutaupo nervų ir laiko.

 

Atgal