VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

11.11. Grindų danga: kodėl verta pagalvoti apie vinilą?

Nors ir vinilinė grindų danga nėra naujiena, apie jos naudą interjere itin mažai žinoma. Vinilas pasižymi puikiomis tiek išorinėmis, tiek vidinėmis savybėmis, kurios tik turi paskatinti įtraukti šią grindų dangą į pasirinkimo viršūnę.

Tai yra inovatyvi alternatyva laminatui, keramikinėms plytelėms ir net medinėms grindims, todėl išties verta apie ją pagalvoti.

Kur galima panaudoti vinilines grindis ir kokie jos privalumai?

Vinilinės plytelės arba danga yra patogios tuo, kad jas galima naudoti visuose kambariuose (todėl nereikės vargti renkantis skirtingas grindų dangas). Taip pat jos yra pritaikomos įvairių dydžių kambariuose, todėl šią grindų dangą yra išties lengva pritaikyti. Ilgaamžiškumas ir atsparumas išoriniams veiksniams suteikia galimybę vinilinę grindų dangą naudoti ir visuomeninės paskirties pastatuose. Susidėvėjus vinilinėms grindims jas itin lengva restauruoti, todėl jums nereikės vargti su naujų grindų tiesimu. 

Vinilinės grindų dangos privalumai:

  • atspari drėgmei - kadangi vinilinės grindys yra pilnai atsparios vandeniui, jas galima panaudoti tose patalpose, kur yra padidėjęs drėgmės lygis, pavyzdžiui: virtuvėje, vonioje ar net rūsyje. Tiesa, norint, kad vinilinė grindų danga būtų pilnai atspari vandeniui, ją būtina tinkamai įrengti (kitu atveju, atsiradus tarpams - drėgmė gali pažeisti paviršių)
  • atspari dėmėms ir purvui - šis atsparumas, vinilinėms grindims suteikia pranašumo rūpinantis jos švara. Ją užtenka tik prasiurbti ir išvalyti su drėgnu skuduru. Vien dėl šios priežasties, ši grindų danga yra mėgstama vaikų kambariuose ir virtuvėse
  • puiki garso izoliacija - tie, kas gyvena daugiabučiuose supranta, jog garso nepralaidumas yra labai svarbi savybė. Būtent vinilinė grindų danga yra patogi tuo, kad labai gera sugeria garsą, todėl tai yra puikus pasirinkimas tie, kas gyvena daugiabučiuose
  • komfortas - vinilinė grindų danga yra laikoma šilta medžiaga, todėl ja vaikščioti yra labai malonu. Taip pat po šią grindų danga galima laisvai įrenginėti šildomas grindis, o tai suteiks dvigubą pojūtį.

Kokie yra vinilinių grindų tipai?

Šiuolaikinė vinilinė grindų danga yra labai įvairi, todėl ją galima laisvai išskaidyti į skirtingus tipus. Nors ir ši grindų danga yra labai lanksti, galima rasti ir kietų paviršių, kurie yra pigesni ir tinkantiems tiems, kurie nori praktiškesnio varianto.

Įlietinė danga.Ši turi spausdintą paviršių, kuris dedamas ant vinilo plokštės pagrindo, o vėliau padengiamas keletą skaidrių sluoksnių (arba poliuretanu). Įlietinė danga yra gaminama ją presuojant karštyje. Viso proceso metu, granulės suspaudžiamos ant pagrindo. Tokio tipo danga yra itin atspari dilimo procesams, nes plytelės yra vientisos, nesimato įbrėžimų (ar nubrozdinimų) jeigu jų atsiranda paviršiuje bei homogeniškos.

Spausdinto paviršiaus danga.Šis paviršius yra paprasčiausiai uždedamas ant vinilinės plytelės pagrindo bei padengiamas keletą skaidrių vinilo sluoksniu. Ši danga laikoma mažiau atspari, nes galimybę ją atnaujinti yra itin ribota (dėl spausdinto paviršiaus).

No - Wax danga. Ši yra laikoma ta, kuri turi prastą atsparumą išoriniams veiksniams. Paviršius yra gana greitai pažeidžiamas, o norint išlaikyti puikią išvaizdą, reikia dažnai poliruoti.

Poliuretano (arba su aliuminiu oksidu) danga.Yra pačios atspariausios išorės veiksniams vinilinės grindų dangos. Jos yra patvarios ir ilgaamžės, todėl puikiai tinka tiems, kurie įsikurdinėja naujus namus arba daro kapitalinį remontą. 

Kokie vinilinių grindų trūkumai?

Kiekviena medžiaga turi ir savų minusų, todėl vinilinė grindų danga nėra išimtis. Tie, kas rinksis pigesnę vinilinę grindų dangą, gali sulaukti jos spalvos kitimo. Prastesnės kokybės vinilinės grindys yra linkusios po kurio laiko nublukti ir pakeisti savo pradinę spalvą, todėl reikia labai saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Taip pat šią medžiagą yra sunku perdirbti, todėl tai nėra ekologiškas sprendimas (žinoma, vis ieškoma būdų, kaip tai pakeisti). 

 

Daugiau naudingos informacijos apie vinilines plyteles bei gausų jų asortimentą rasite užsukę į internetinę parduotuvę Iris.

Atgal