VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

2023.01.24. Termostatai - kas tai ir kodėl verta įsigyti?

Jei jums reikia specifinių šildymo ir vėsinimo poreikių, kad jaustumėtės patogiai, tikriausiai praleidote šiek tiek laiko žiūrėdami ir valdydami savo namų termostatą. Šis patogus mažas prietaisas valdo jūsų namo šildymo ir oro kondicionavimo sistemas – dvi įrangos dalis, kurios sunaudoja daugiausia energijos, ir tuos, kurie turi didžiausią įtaką jūsų komfortui ir gyvenimo kokybei. Šiomis didėjančių energijos kainų dienomis jums gali būti įdomu sužinoti, kaip veikia jūsų termostatas.

Kaip jūs kontroliuojate savo namų temperatūrą? Šiandien yra daug galimybių, pradedant išmaniųjų telefonų programėlėmis ir baigiant tradiciniu temperatūros reguliatoriumi. Tai visos termostatų formos. Iš esmės termostatas yra tiesiog valdikliai, naudojami temperatūrai šildymo sistemoje reguliuoti. Galite nustatyti pageidaujamą temperatūrą, o termostatai palaikys jūsų kambarį ar katilą tokiame norimame lygyje. Jei namuose pradeda kristi temperatūra, termostatas įjungia šildymą, kad sušiltų. Kai vidaus temperatūra pasiekia nustatytą tašką, termostatas išjungia šildymą, kad neperkaistumėte.
 

Šioje pagrindinėje sistemoje yra keletas funkcijų ir parinkčių:

  • Kai kurie termostatai yra belaidžiai ir maitinami baterijomis.
  • Kiti laidais prijungti prie paties katilo.
  • Programuojami termostatai naudoja nustatytą grafiką, kad šildytų tam tikru paros metu.
  • Išmanieji termostatai mokosi ir prisitaiko prie jūsų kasdienybės.

Termostatų tipai

Termostatai yra įvairių formų, dydžių ir stilių. Pagrindiniai dviejų tipų termostatai yra skaitmeniniai ir mechaniniai. Jie skiriasi keliais pagrindiniais būdais. Šiandien dauguma naujų termostatų yra skaitmeniniai arba elektroniniai. Skaitmeniniai termostatai turi vidinius komponentus, galinčius tiksliai ir greitai reaguoti į kambario temperatūrą. Elektroniniai jutikliai nuskaito esamą vidaus temperatūrą ir gali atitinkamai sureguliuoti šildymą, išlaikydami kambarį vienu laipsniu nuo tikslinio nustatymo.


 

Priešingai, mechaninis termoreguliatorius paprastai kontroliuoja temperatūrą naudodamas du metalo antgalius. Jie yra laminuoti kartu termostato jutiklyje į bimetalinę juostelę. Kadangi skirtingų tipų metalai plečiasi ir traukiasi keičiantis temperatūrai, įjungiama ir išjungiama prie šildymo sistemos prijungta elektros grandinė. Taip termostatas gali nuskaityti ir reguliuoti šilumą. Apie bimetalinį termostatą svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad jis nėra toks tikslus kaip skaitmeninis modelis; temperatūra gali skirtis net penkiais laipsniais nuo tikslinio nustatyto taško. Tačiau kai kurie teikia pirmenybę mechaniniams termostatams dėl jų prieinamumo ir lengvai naudojamo įjungimo / išjungimo jungiklio.

Kaip nustatyti termostatą

Štai keletas naudingų patarimų, kaip naudoti termostatą.
 

  • Šio tipo prietaisas turi būti įrengtas namų zonoje, kurioje yra šviežias oro srautas. Jei termostatą pastatysite ypač saulėtoje vietoje arba už užuolaidos, jis negalės tiksliai pajusti temperatūros.
  • Norėdami pradėti, nustatykite žemiausią jums patogią temperatūrą. Daugeliui žmonių tai nukris nuo 18 iki 21 laipsnio.


 

Nors šaltomis dienomis gali kilti pagunda pasukti termostatą, tai nėra būtina. Termostato idėja yra ta, kad jis reaguos į šaltesnį orą ir užtikrins, kad šildymas būtų įjungtas pakankamai ilgai, kad sušildytų namą iki jūsų pasirinkto taško. Tačiau kadangi vėsią dieną šildymas gali užtrukti ilgiau, galite užprogramuoti šildymą, kad jis įsijungtų anksčiau.

Kambario termostatai turi laiko ir temperatūros nustatymus, kad galėtumėte reguliuoti temperatūrą įvairiais paros laikotarpiais. Termostatai grindiniam šildymui leidžia valdyti temperatūrą skirtinguose kambariuose, tai novatoriškas šildymo sistemos reguliavimas. Abu jie leidžia sutaupyti energijos išjungus šildymą, kai esate darbe, tačiau vėliau dienos metu grįžti namo į šiltus namus. Programuodami termostatą turėsite atsižvelgti į įšilimo ir atvėsimo laiką. Užsukite į https://www.e-nit.lt/ ir raskite viską ko reikia vėdinimui, šildymui ar oro gerinimui.
 

Atgal