VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

2023.02.28. Harmonijos ir vienovės svarba interjero dizaine

 

Tendencijos ateina ir praeina. Tačiau interjero dizaino principai yra amžini. Nepriklausomai nuo Jūsų skonio, svarbu žinoti apie 2 dalykus. Vienovę ir harmoniją. Skaitykite toliau ir sužinokite, kas tai yra, kodėl tai svarbu ir kaip tai pritaikyti savo interjere. O apsilankę https://formadore.lt/ rasite dekoracijas, padėsiančias sukurti harmoningą erdvę. 

 

Kas yra harmonija ir vienovė?

 

Nors vienovė ir harmonija skamba panašiai, kiekviena jų atlieka skirtingus vaidmenis interjero dizaine.

Harmonija- tai jausmas, kad visi dizaino elementai dera tarpusavyje. Jie gali atitikti tą pačią temą, estetinį stilių ar nuotaiką. Svarbu tai, kad kiekvienas atskiras elementas atrodo tam tikru būdu priklausantis vienas kitam.

 

Vienovė- tai spalvų, formų ar medžiagų pasikartojimas visame interjere, siekiant sujungti bendrą vaizdą.

Laikytis vienos bendros estetikos namuose, o ne turėti atskirus teminius kambarius, yra vienas iš profesionalių interjero dizainerių naudojamų būdų. Tai pirmas požymis, kad namų interjeras - aukšto lygio.

 

Kodėl ši sąveika svarbi?

 

Tikriausiai visiems teko išgyventi nemalonų jausmą, kai įžengiame į kambarį, kurio tiesiog per daug. Pagal Geštalto psichologiją, nors žmogaus akys nuolat priima informaciją, smegenys stengiasi viską suvesti į atpažįstamą modelį. Štai kodėl, įžengę į naują patalpą, iškart suprantame, kad tai virtuvė ar vonios kambarys.

 

Harmonija ir vienovė sukuria darnos jausmą. Todėl tampa lengviau atpažinti pirminį modelį. O tai pasąmoningai leidžia mums būti ramesniems, esant erdvėje.

 

Kaip tai sukurti?

 

Tiek harmonija, tiek vienovė gali būti intuityvus jausmas, kad viskas yra teisinga. Bet tai ne visiems pavyksta pajusti! Dalinamės taisyklėmis, kuriomis vadovaudamiesi įvaldysite šiuos principus.


 

  • Pradėkite nuo paletės.Nustatykite 3-5 atspalvius ir kartokite juos visoje erdvėje.
  • Atsigręžkite į tekstūras. Įkomponuokite įvairias viena kitą papildančias tekstūras.
  • Žaiskite raštais. Pavyzdžiui, klasikiniai dryžiai ant pufo puikiai dera su vintažiniu kilimu.
  • Pridėkite ką nors netikėto. Dėl pasikartojimų namai gali atrodyti per daug šabloniški. Išskirtiniai elementai, pavyzdžiui, akį traukiantys meno kūriniai, užuolaidos ar baldai, išryškins erdvę.
Atgal