VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

11 07. Apklausa: komerciniai bankai kitąmet nebesitiki nekilnojamojo turto kainų augimo

Šalies bankai gerokai pesimistiškiau nei prieš pusmetį vertina nekilnojamojo turto rinkos raidą artimiausiais metais - nebesitikima būsto kainų augimo, daugėja manančių, kad būstas pigs, o rinkos atsigavimas dar užsitęs, atskleidė Lietuvos banko atlikta komercinių bankų apklausa.

Finansinio stabilumo departamento Makroprudencinės analizės skyriaus vyriausiasis ekonomistas Virgilijus Rutkauskas pažymi, jog bankų lūkesčiai dėl nekilnojamojo turto rinkos nuosekliai prastėja nuo praėjusių metų balandžio: bankų, besitikinčių kainų kritimo, dalis pamažu didėja ir mažėja tų, kurie tikisi kainų didėjimo.

"Pastaruoju metu niūresnes jų prognozes galėjo lemti šiek tiek silpnesnis nei tikėtasi šalies ekonomikos atsigavimas, kuriam, bankų nuomone, neigiamą įtaką daro užsitęsusi Europos skolų krizė", - apklausos rezultatus komentavo V. Rutkauskas.

Nors pagal 2012 m. spalį atliktos apklausos rezultatus didžioji dalis (76 proc.) respondentų vis dar tikisi, kad artimiausius 12 mėnesių nekilnojamojo turto kainos nesikeis, nebeliko manančių, kad būsto kainos didės. Prieš pusmetį iki 10 proc. kainų augimo tikėjosi daugiau nei ketvirtadalis apklaustų bankų.

Palyginti su analogiškos 2012 m. balandžio apklausos rezultatais, gerokai išaugo skaičius respondentų, kurie artimiausiais metais tikisi iki 10 proc. nekilojamojo turto, ypač - senos statybos, kainų mažėjimo.

Kaip ir per ankstesnę apklausą, du trečdaliai bankų tikisi, kad sąstingis nekilnojamojo turto rinkoje baigsis 2013 m. pabaigoje, tačiau daugiau kaip ketvirtadalis mano, kad tai įvyks tik 2014 m. pabaigoje arba dar vėliau. Naujausioje apklausoje neliko ir respondentų, kurie rinkos atsigavimo tikėtųsi iki 2012 m. pabaigos. Per apklausą prieš pusmetį tokių buvo beveik penktadalis.

Palyginti su ankstesne apklausa, perpus - iki 10 proc. - sumažėjo respondentų, teigiančių, kad nekilnojamojo turto sąstingis Lietuvoje jau pasibaigęs.

Lietuvos bankas du kartus per metus atlieka komercinių bankų ir užsienio bankų filialų vadovaujančių darbuotojų apklausas dėl skolinimo sąlygų, pateikdamas ir papildomų klausimų dėl nekilnojamojo turto rinkos bei kitų veiksnių, galinčių daryti įtaką skolinimo sąlygoms.

Bankų apklausoje, atliktoje 2012 m. spalio mėnesį, atsakymai gauti iš septynių komercinių bankų ir keturių užsienio bankų filialų.

Atgal