VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

02.06. Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos „Baltic+“ grupės delegacijų pareiškimas

2020 m. vasario 5 d. Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) „Baltic+“ grupei priklausančios delegacijos pasirašė bendrą pareiškimą, skirtą Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos vadovui ir šalims narėms dėl nuosprendžio Aleksejui Navalnui ir Rusijos Federacijos demokratinės opozicijos, pilietinės visuomenės ir žiniasklaidos slopinimo ir persekiojimo.

„Po gėdingos ETPA sesijos, kai buvo atsisakyta surengti skubius debatus ir tuo pačiu parengti rezoliuciją dėl A. Navalno sulaikymo ir įkalinimo, šis dokumentas yra bent šiokia tokia moralinė kompensacija. Tai stipri pozicija išreikšta Europos valstybių, gerai pažįstančių Putino geopolitiką“, – sako Seimo delegacijos ETPA pirmininkas Emanuelis Zingeris.

Pareiškime grupės atstovai reaguodami į Rusijos politinės opozicijos lyderio, teisininko ir aktyvaus kovotojo su korupcija A. Navalno sulaikymą ir įkalinimą, ragina nedelsiant paleisti A. Navalną ir atlikti tyrimą dėl jo apnuodijimo.

Pareiškime siūloma Europos Sąjungos (ES) ir Europos Tarybos valstybių narių parlamentus šiuo klausimu užimti aktyvią poziciją  ir žymiai sustiprinti ES atsakomuosius veiksmus įvedant ribojančias priemones.

„Baltic+“ grupei priklausančios delegacijos ragina Rusijos Federaciją, kaip nuolatinę Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narę ir JT Žmogaus teisių tarybos narę, savo teritorijoje laikytis JT Chartijoje įtvirtintų principų ir žmogaus teisių bei Rusijos valdžios institucijas ir nedelsiant stabdyti politinių oponentų, žiniasklaidos ir visuomenės aktyvistų (įskaitant Rusijos nevyriausybinę organizaciją Kovos su korupcija fondą) persekiojimą, bauginimus ir slopinimą bei kitokius žmogaus teisių pažeidimus.

ETPA „Baltic+“ grupė sudaryta iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Sakartvelo, Ukrainos, Lenkijos ir keletos Jungtinės karalystės delegacijos narių.

 

 

Atgal