VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

10.06. EK narė I. Johanson: „A. Lukašenkos tikslas yra destabilizuoti Europos Sąjungą, tačiau jis smarkiai apsiskaičiavo“

Europos Komisijos narė Ilva Johanson (Ylva Johansson) antradienį Europos Parlamento plenarinėje sesijoje pagyrė Lietuvos valdžios institucijas, kurios efektyviai dirbo kartu su Europos partneriais sprendžiant nelegalių migrantų iš Baltarusijos į ES krizę.

„ES parodė savo solidarumą su šalimis narėmis. Lietuvoje lankiausi rugpjūtį, mes aktyvavome mūsų agentūrų skubią paramą ir ES Civilinės saugos mechanizmą. Lietuvos valdžios institucijos labai gerai dirbo kartu su Europos partneriais sprendžiant šią krizę. Noriu padėkoti joms už skaidrumą ir jų europietišką požiūrį“, – sakė EK narė.

Kalbėdama apie nelegalių migrantų srautus iš Baltarusijos, ji pažymėjo, kad migrantai pasitelkiami kaip priemonė – tai yra dar vienas nerimą keliantis Lukašenkos vykdomas tarptautinių normų pažeidimas.

„Režimas ieško migrantų ir importuoja juos į Baltarusiją. Vien šiais metais apie 6000 migrantų kirto Baltarusijos – ES sieną lyginant su 150 migrantų praeitais metais, – pabrėžė I. Johanson. – Baltarusija nėra šalis, patirianti migrantų spaudimą. Paprastai žmonės bėga iš Baltarusijos, o  ne į ją. Režimas precedento neturinčiu būdu išnaudoja žmones siekiant spausti Europos Sąjungą ir be to uždirba iš to daug pinigų.“

EK narė teigė, kad „A. Lukašenkos tikslas yra destabilizuoti Europos Sąjungą, tačiau jis smarkiai apsiskaičiavo, nes mūsų atsakas yra solidarumas ir vienybė“.

Ji taip pat teigė, kad Europos Sąjunga yra vieninga brutalių represijų ir nuolatinių Lukašenkos provokacijų akivaizdoje, taip pat vieningai remia Baltarusijos žmones.

Eurokomisarė priminė, kad paskutinį kartą Parlamente apie situaciją Baltarusijoje kalbėta po to, kai Lukašenkos režimas jėga nutupdė kompanijos „Ryanair“ lėktuvą, skridusį iš vienos ES sostinės į kitą bei suėmė žurnalistą ir jo draugę.

„Iš karto po to ES Užsienio reikalų taryba skubiai įvedė sankcijas 78 asmenims, 8 kompanijoms ir 7 ekonomikos sektoriams. Praėjus vieneriems metams nuo suklastotų rinkimų, situacija Baltarusijoje išlieka labai apgailėtina. Lukašenkos režimas deda sistemingas pastangas, siekiant nutildyti visus likusius nepriklausomus balsus šalyje – nepriklausomą žiniasklaidą, žmogaus teisių gynėjus ir pilietinę visuomenę”, – kalbėjo eurokomisarė Y. Johanson.

Pasak jos, žymūs opozicijos Lukašenkai nariai buvo už uždarų durų nuteisti ilgus metus kalėti, o šiuo metu šalyje jau yra daugiau nei 700 politinių kalinių ir šis skaičius nuolat auga.

EK narė pabrėžė, kad represijos ir prievarta prieš baltarusius yra nepriimtina.

I. Johanson teigimu, nuo pat pradžių ES suteikė skubią paramą valstybės prievartą ir smurtą patyrusioms aukoms bei nepriklausomai žiniasklaidai.

„Mes taip pat palaikome teisėtą baltarusių kovą už teisės viršenybę bei laisvus ir sąžiningus rinkimus, – kalbėjo I. Johanson. – Mes ir toliau tęsiame darbą dėl teisingumo aukų atžvilgiu ir nusikaltėlių atsakomybės, taip pat keliame žmogaus teisių pažeidimų klausimą tarptautiniu mastu.“

Ji pažymėjo, kad „norime nusiųsti vilties žinią ir išreikšti nuolatinį palaikymą Baltarusijos žmonėms“.

„Todėl mes paskelbėme planą, kurio vertė – trys milijardai eurų. Mes palaikome demokratinę Baltarusiją ir tą planą aktyvuosime tada, kai šalyje bus įgyvendinti pokyčiai“, –  sakė EK narė.

Diskusijoje pasisakęs Europos Parlamento narys Andrius Kubilius padėkojo EK narei už paramą Lietuvos valdžios institucijoms , ginančioms išorinę ES sieną.

 

Atgal