VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

01.24. Europos Komisijos Pirmininkės Ursulos von der Leyen pareiškimas dėl ES finansinės paramos Ukrainai

 

„Praėjusį penktadienį kalbėjausi su Prezidentu V. Zelenskiu, kad įvertintume padėtį Ukrainoje, susidariusią dėl agresyvių Rusijos veiksmų. Aptarėme, kaip ES galėtų toliau remti Ukrainą tiek artimiausiu, tiek vidutinės trukmės laikotarpiu. ES, kaip visada, šiomis sudėtingomis aplinkybėmis palaiko Ukrainą. Esame tvirtai apsisprendę. ES jau labai padėjo Ukrainai remdama šalies atsparumo didinimą ir modernizavimą, be kita ko, jos kovą su COVID-19 pandemija. Nuo 2014 m. ES ir Europos finansų institucijos skyrė Ukrainai daugiau kaip 17 mlrd. EUR dotacijų ir paskolų.

 

Šiandien pranešu apie naują finansinės paramos Ukrainai priemonių rinkinį, kurį sudaro ir skubios paskolos, ir dotacijos. Pirma, Europos Komisija siūlo naują 1,2 mlrd. EUR vertės skubios makrofinansinės paramos priemonių rinkinį (toliau – MPPR). Šis priemonių rinkinys padės Ukrainai dabar spręsti dėl konflikto atsiradusius finansavimo poreikius. Tikimės, kad ES Taryba ir Europos Parlamentas kuo greičiau patvirtins šį skubios MPPR. Tuomet skubiai išmokėsime pirmąją 600 mln. EUR paramos dalį. Be to, netrukus pradėsime rengti antrąją, ilgesnio laikotarpio MPPR programą, skirtą paremti Ukrainos modernizacijos darbus. Antra, šiais metais Europos Komisija beveik dvigubai padidins dvišalę paramą Ukrainai dotacijomis: bus skirta dar 120 mln. EUR. Taip bus paremtos Ukrainos pastangos stiprinti valstybę ir didinti atsparumą.

 

Be to, mes ir toliau investuosime į šalies ateitį pasitelkdami savo investicijų planą, skirtą Ukrainai. Šiuo planu siekiama pritraukti daugiau kaip 6 mlrd. EUR investicijų. Leiskite man dar kartą aiškiai pasakyti: Ukraina yra laisva ir suvereni šalis. Ji pati priima sprendimus. ES ir toliau ją palaikys.“

 

EK pirmininkės pareiškimo vaizdo įrašą anglų kalba galima rasti ČIA.

Atgal