VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

2022.10.01.Europos Audito Rūmų pirmininko pareigas pradėjo eiti Tony Murphy

2022 m. spalio 1 d., trejų metų kadencijai, kuri gali būti pratęsta, naujojo Europos Audito Rūmų pirmininko pareigas pradeda eiti Tony Murphy.

Rugsėjo 20 d. Audito Rūmų nariai institucijos pirmininku išrinko Airijos pilietį Tony Murphy laikotarpiui nuo 2022 m. spalio 1 d. iki 2025 m. rugsėjo 30 d. Pirmininko pareigas jis perima iš Klauso-Heinerio Lehne, kuris institucijai vadovavo nuo 2016 m.

Kilęs iš Kabros Dubline, 2018 m. Tony Murphy tapo Europos Audito Rūmų nariu ir daugiausia buvo atsakingas už finansinius auditus, taip pat, kaip Audito Rūmų narys, rengė ES biudžeto metinę ataskaitą. Jis taip pat buvo atsakingas už auditus, susijusius su vaikų skurdu ir ES sanglaudos politikos išlaidų tvarkingumu. Prieš tai jis buvo Audito Rūmų IV kolegijos (Rinkų reguliavimas ir konkurencinga ekonomika) direktorius ir Audito Rūmų nario kabineto vadovas. Savo karjerą jis pradėjo aštuntojo dešimtmečio pabaigoje kaip Kontrolieriaus ir vyriausiojo auditoriaus tarnybos Dubline auditorius. Visą jo gyvenimo aprašymą rasite čia.

„Man didelė garbė būti išrinktam Audito Rūmų pirmininku. Norėčiau padėkoti Audito Rūmų nariams už tai, kad jie išreiškė pasitikėjimą manimi, – teigė Tony Murphy netrukus po to, kai buvo išrinktas. – Puikiai suprantu, kad tai labai didelė atsakomybė. Daugiausia dėmesio skirsiu tolesniam mūsų darbui, kuris padės didinti atskaitomybę ir skaidrumą vykdant įvarius ES veiksmus. Tai svarbu piliečių pasitikėjimui ES ir jos finansais.“

Tony Murphy 12-uoju Audito Rūmų pirmininku tampa tuo metu, kai ne tik ES, bet ir Audito Rūmai susiduria su dideliais iššūkiais. Tony Murphy kadencijos metu viena svarbiausių institucijos užduočių bus užtikrinti, kad 1,8 trilijono eurų ES biudžetas būtų valdomas patikimai ir veiksmingai ir kad priemonių rinkiniu „NextGenerationEU“ būtų veiksmingai prisidedama prie 27 valstybių narių ekonomikos atsigavimo.

 

Bendra informacija

Audito Rūmai yra nepriklausomas Europos Sąjungos išorės auditorius. Jų ataskaitos ir nuomonės yra labai svarbi ES atskaitomybės grandinės sudėtinė dalis. Jos naudojamos reikalaujant atskaitomybės iš tų, kurie yra atsakingi už įvairių ES politikos sričių ir programų įgyvendinimą: Komisijos, kitų ES institucijų ir įstaigų ir valstybių narių vyriausybių. Audito Rūmai įspėja apie riziką, teikia patikinimą, nurodo trūkumus bei gerosios patirties pavyzdžius ir teikia rekomendacijas politikos formuotojams ir teisės aktų leidėjams, kaip pagerinti ES politikos sričių ir programų valdymą.

27 Audito Rūmų nariai iš savo tarpo išrenka pirmininką, kuris yra pirmasis tarp lygių trejų metų kadencijai išrinktas narys. Jo kadencija gali būti pratęsta. Pirmininkas yra atsakingas už institucijos strategiją, planavimą ir veiksmingumo valdymą, komunikaciją ir ryšius su žiniasklaida, teisinius reikalus ir vidaus auditą. Jis atstovauja institucijai palaikant išorės ryšius.

Atgal