VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

2022.10.14. „Eurobarometras“: europiečiai mano, kad kiekvienas turi imtis veiksmų įgyvendinant sąžiningą žaliąją pertvarką

Europos Komisija paskelbė specialios „Eurobarometro“ apklausos dėl žaliosios pertvarkos sąžiningumo suvokimo rezultatus.

 

2022 m. gegužę–birželį vykdyta apklausa atskleidė, kad dauguma europiečių – beveik devyni iš dešimties (ES 88 proc., Lietuvoje 89 proc.) – sutinka su faktu, kad niekas neturi būti paliktas žaliosios pertvarkos nuošalyje, ir dauguma (ES 77 proc., Lietuvoje 75 proc.) jaučiasi esą asmeniškai atsakingi imtis veiksmų. Pusė europiečių (ES 50 proc., Lietuvoje 51 proc.) mano, kad Europos Sąjunga daro pakankamai, kad užtikrintų, jog žalioji pertvarka būtų sąžininga, 50 proc. europiečių (Lietuvoje 40 proc.) taip pat vertina regionines, savivaldybių ir vietos valdžios institucijas, 47 proc. (Lietuvoje 44 proc.) – nacionalines vyriausybes, 43 proc. (Lietuvoje 27 proc.) – įmones.

 

Kalbant apie žaliosios pertvarkos suteikiamas galimybes, beveik šeši iš dešimties (ES 57 proc., Lietuvoje 52 proc.) respondentų sutinka su teiginiu, kad įgyvendinant kovos su klimato kaita politiką bus sukurta daugiau naujų darbo vietų nei panaikinta, o 61 proc. (Lietuvoje 57 proc.) mano, kad šios darbo vietos bus kokybiškos. Tačiau tik šiek tiek daugiau nei pusė respondentų (ES 54 proc., Lietuvoje 68 proc.) teigia, kad jų turimi įgūdžiai leidžia jiems prisidėti prie žaliosios pertvarkos.

 

Kalbant apie energijos kainas, didžiausią susirūpinimą kelia tvarios energijos, produktų ir paslaugų įperkamumas. ES 93 proc. (Lietuvoje 96 proc.) respondentų mano, kad dabartinis energijos kainų lygis yra didelė problema jų šalies piliečiams.

 

Europos Komisija jau pateikė nemažai sąžiningos žaliosios pertvarkos veiksmų ir toliau sieks, kad politinės pastangos būtų orientuotos į piliečius. Europos žaliuoju kursu siekiama pagerinti piliečių ir ateities kartų gerovę ir sveikatą, o jo pagrindiniai principai yra sąžiningumas ir solidarumas.

 

ES valstybėms narėms remti gali būti panaudota daug Europos Sąjungos priemonių, pavyzdžiui, Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonė, „Europos socialinis fondas +“ ir Teisingos pertvarkos mechanizmas, o taip pat keletas politinių iniciatyvų, kuriomis siekiama kovoti su aukštomis energijos kainomis. ES Tarybos rekomendacijoje dėl sąžiningo perėjimo prie neutralaus poveikio klimatui ekonomikos užtikrinimo išdėstytos konkrečios gairės ES valstybėms narėms dėl politikos priemonių, susijusių su socialiniais ir užimtumo aspektais, priėmimo.

 

2023 m. paskelbus Europos įgūdžių metais, kaip pasiūlė Europos Komisijos Pirmininkė U. von der Leyen savo pranešime apie Europos Sąjungos padėtį, tai bus naujas impulsas suteikti europiečiams įgūdžių, reikalingų žaliajai pertvarkai.

 

Socialinis žaliosios pertvarkos aspektas bus pagrindinė lapkričio 16–17 d. vyksiančio Europos užimtumo ir socialinių teisių forumo tema.

 

Visa „Eurobarometro“ apklausos rezultatų ataskaita, infografikai ir šalių informacijos suvestinės pateikiami šioje interneto svetainėje.

 

Atgal