VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

2023.02.19. L. Mažylis: karo prieš Ukrainą kontekste ES plėtra yra būtina

Norint Europoje ir toliau išlaikyti demokratiją bei taiką, dabartinio karo prieš Ukrainą kontekste Europos Sąjungos (ES) plėtra yra būtina, sako europarlamentaras Liudas Mažylis. Pasak jo, Sakartvelas taip pat galėtų artėti prie narystės.

„Moldovai kartu su Ukraina pernai birželį buvo suteiktas kandidatės į ES statusas. Dabartinio karo prieš Ukrainą kontekste ES plėtra yra būtina, jei Europoje ir toliau norime išlaikyti demokratiją bei taiką. Žinoma, Ukraina ir Moldova turi būti nebe tik Rytų partnerės, o ir lygiateisės ES narės. Sakartvelas – tiek, kiek dės nuoseklių pastangų – taip pat galėtų artėti prie narystės“, – šeštadienį išplatintame pranešime sako L. Mažylis. 

Jis dalyvaus 10-oje „Euronest“ Parlamentinės Asamblėjos sesijoje Kišiniove, kuri, anot europarlamentaro, vyks tuo pat metu, kai Moldova dėl Kremliaus režimo įtakos patiria ir saugumo neramumus. 

Moldovoje vyksiančioje sesijoje dalyvaus ir Baltarusijos demokratinės opozicijos atstovai. Pagrindinė tema Kišiniove – Rusijos karo prieš Ukrainą įtaka Rytų partnerystei ir kiti geopolitiniai iššūkiai.

L. Mažylis sako, kad dabartinė Moldovos vadovybė šalyje įgyvendino daug demokratijos stiprinimo pokyčių.

„Jų proeuropietišką prezidentę Maia Sandu išklausėme ir Europos Parlamente pernai. O dar iki tol, kol Moldova įstos į ES, mes turime daryti viską, kad tiek ši valstybė, tiek ir kitos Rytų partnerystės šalys būtų remiamos ES tiek saugumo, tiek ekonominių ryšių plėtros srityse“, – teigia europarlamentaras. 

Vasario 19-ąją jis pirmininkaus Ekonominės integracijos, teisės derinimo ir konvergencijos su ES politika komiteto (ECON) posėdžiui.  

„Euronest“  Parlamentinę Asamblėją sudaro 60 europarlamento narių delegacija ir po 10 narių iš kiekvienos Rytų partnerystės šalies (Armėnijos, Azerbaidžano, Sakartvelo, Moldovos ir Ukrainos) parlamentų. Asamblėjos misija – sudaryti sąlygas ES ir Rytų Europos bendradarbiavimui, ekonominei integracijai stiprinti.

Kitos sesijos numatoma tema – Rusijos karo prieš Ukrainą poveikis ekonomikai.     

Atgal