VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

2023.07.01. Ispanija perima pirmininkavimą ES, premjeras lankysis Ukrainoje

Ispanija šį savaitgalį pradės pirmininkavimą Europos Sąjungai rotacijos tvarka, o ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) apsilankys Kyjive, kad parodytų tvirtą Europos paramą Ukrainai, kovojančiai su Rusijos pajėgomis, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

P. Sanchezas „šeštadienį, liepos 1 dieną, pradės pirmininkavimą ES Tarybai Ukrainoje,.. kad savo dalyvavimu pademonstruotų neabejotiną Europos Sąjungos paramą“ šiai šaliai, sakoma jo biuro pareiškime.

Pranešimas buvo paskelbtas P. Sanchezui dalyvaujant ES viršūnių susitikime Briuselyje, kuriame Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, dalyvavęs per vaizdo ryšį, patvirtino vizitą.

Nuo liepos mėnesio iki gruodžio pabaigos Ispanija rotacijos tvarka pirmininkaus ES 27 bloko valstybėms narėms. Ji perima pirmininkavimą iš Švedijos.

Dėl šio vaidmens ES pirmininkaujančios šalies ministrai vadovauja daugumai ES posėdžių, darydami įtaką darbotvarkės formavimui ir sprendžiamų klausimų prioritetams.

V. Zelenskis aukščiausiojo lygio susitikime teigė, kad P. Sanchezo vizitas „daug pasako apie svarbą... mūsų Europai ir Ukrainos kandidatūrai į ES“.

Prieš metus Ukraina gavo ES kandidatės statusą ir tikisi šiais metais pradėti oficialias derybas dėl to, ką reikia padaryti, kad jos narystė būtų patvirtinta.

 

Atgal