VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

2023.08.06. EK palankiai vertina Estijos, Latvijos ir Lietuvos susitarimą iki 2025 m. pradžios sinchronizuoti savo elektros tinklus su Europos tinklu

Europos Komisija labai palankiai vertina Estijos, Latvijos ir Lietuvos susitarimą paspartinti savo elektros tinklų sinchronizaciją su kontinentine Europa ir jų atjungimą nuo Rusijos ir Baltarusijos.

Pagal bendrą deklaraciją, kurią pasirašė trijų Baltijos šalių ministrai pirmininkai, sinchronizavimo terminas paankstinamas iš 2025 m. pabaigos, kaip iš pradžių buvo numatyta 2018 m. ir 2019 m. politinėse deklaracijose, į 2025 m. vasario mėn. Ministrai pirmininkai deklaraciją pasirašė po to, kai atitinkami perdavimo sistemų operatoriai anksčiau šią savaitę susitarė dėl veiksmų sinchronizavimui atlikti 2025 m. vasario mėn.

Tinklų stiprinimo projektas yra bendro intereso projektas, įtrauktas į penktąjį Europos Sąjungos  bendro intereso projektų sąrašą pagal TEN-E reglamentą, ir jam skirta rekordinė finansinė parama pagal Europos infrastruktūros tinklų priemonę – daugiau kaip 1,2 mlrd. EUR. 

Už energetiką atsakinga Europos Komisijos narė Kadri Simson sakė: „Sveikinu tris Baltijos šalis su šiuo istoriniu susitarimu, kuris leis mums užbaigti visišką jų integraciją į ES elektros tinklą beveik vieneriais metais anksčiau, nei buvo numatyta. Daug metų Europos Komisijai tai prioritetinis ES energetikos infrastruktūros projektas, kuriam skiriamas didelis ES finansavimas. Parama bus skiriama ir toliau, kol projektas bus užbaigtas. Šiandienos susitarimas yra Europos solidarumo simbolis. Projektas ne tik užtikrins energetinį saugumą regione ir užbaigs trijų Baltijos šalių integraciją, bet ir padės įgyvendinti Europos žaliąjį kursą užtikrinant saugią, įperkamą ir tvarią energiją rytų Baltijos jūros regionui ir visai Europos Sąjungai.“

Dėl Baltijos šalių prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų Europos Komisija, Lenkija ir trys Baltijos šalys susitarė 2018 m. Pradinis projekto užbaigimo terminas buvo nustatytas iki 2025 m. pabaigos. Dabar šis terminas paankstintas į 2025 m. vasario mėn.

Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais yra vienas svarbiausių politinių prioritetų siekiant sukurti energetikos sąjungą. Projektai, kuriais siekiama sustiprinti atitinkamus tinklus, įtraukti į penktąjį ES bendro intereso projektų (BIP) sąrašą. Bendro intereso projektais padedama ES pasiekti savo energetikos politikos ir klimato tikslus: įperkama, saugi ir tvari energija visiems piliečiams. Į bendro intereso projektų sąrašą įtrauktiems projektams taip pat gali būti skiriamas Europos infrastruktūros tinklų priemonės finansavimas.

 

Atgal