VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

03 28. Masinius trėmimus primins ant beržo tošies rašyti laiškai

Minint 1949 metais kovą vykdytos Baltijos šalių gyventojų masinio trėmimo operacijos 65-ąsias metines, Tuskulėnų memorialiniame komplekse trečiadienį pristatyta šiai temai skirta paroda iš Latvijos "Sibire ant beržo tošies rašyti laiškai".
Kilnojamąją parodą parengė Tukumo muziejus. Ji atspindi XX a. Latvijos istorijos tragizmą - sovietinio okupacinio režimo represijas prieš Latvijos gyventojus ir dėl jų sugriautus dešimčių tūkstančių šeimų likimus, žmonių gyvenimus ir sužlugdytas svajones. Gulago lageriuose įkalinti ir į atokias Sovietų Sąjungos vietas ištremti žmonės siuntė artimiesiems laiškus, rašytus ant beržo tošies. Dabar ypatinga retenybe laikomi tokie laiškai liudija jų autorių gyvenimo vingius, gebėjimą priešintis sovietiniam režimui, siekį išsaugoti tautinį tapatumą ir savigarbą.
Parodoje eksponuojami dešimties žmonių laiškai ir pasakojamos jų gyvenimo istorijos. Keturi laiškų autoriai buvo vyrai, laikyti "tėvynės išdavikais", nes ėjo atsakingas pareigas demokratinėje Latvijos valstybėje ar dalyvavo antisovietiniame pasipriešinime, o šešios laiškų autorės buvo moterys, į Sibirą ištremtos dėl savo vyrų, sūnų ar tėvų padarytų "nusižengimų".
Greta iš Latvijos ištremtų moterų laiškų pristatomas ir ant beržo tošies pieštas sveikinimas, kurį savo likimo draugei Sofijai Mildai Melderei padovanojo lietuvė tremtinė Gražina Gaidienė.
Sibire ant tošies parašyti laiškai 2009 m. buvo įtraukti į UNESCO programos "Pasaulio atmintis" Latvijos nacionalinį registrą.
Su paroda jau turėjo galimybę susipažinti Latvijos, Belgijos, Estijos, Suomijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Airijos, Rusijos ir Čekijos gyventojai.
Per 1949 m. kovo 25-28 dienomis vykdytą Baltijos šalių gyventojų masinio trėmimo operaciją kodiniu pavadinimu "Priboj" (liet. - "Bangų mūša") iš Latvijos ištremta daugiau nei 44 tūkst., iš Lietuvos - apie 30 tūkst. žmonių.

Atgal