VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

07.11. Mirė garsus teatro režisierius, teatro ir kino aktorius Povilas Gaidys

Liepos 11 d. eidamas 85-us metus mirė, teatro režisierius, teatro ir kino aktorius Povilas Gaidys.

Povilas Gaidys 1984 m. / M. Norkaus nuotr.

P. Gaidys gimė 1937 m. gegužės 24 d. Subačiuje, Panevėžio apskrityje. 1954 m. baigė Vilniaus 7-ają vidurinę mokyklą, 1958 m. Vilniaus konservatoriją, 1963 m. Lunačiarskio teatro meno instituto Režisūros fakultetą Maskvoje. P. Gaidys buvo ilgametis Klaipėdos dramos teatro (KDT) aktorius ir režisierius. 1963–1998 m. dirbo KDT aktoriumi ir režisieriumi, 1998–2001 m. teatro vadovu, 2001–2016 m. teatro meno vadovu.

P. Gaidys nuo 1969 m. vaidino ir kine. Nuo 1971 iki 1995 m. dirbo Lietuvos konservatorijos Klaipėdos fakultetų (dab. Klaipėdos universitetas) Menų fakulteto dėstytoju; nuo 1995 m. docentas.

Sukūręs daugiau kaip 80 spektaklių.

Lietuvos teatro sąjunga pristatatydama žymiausius ir svarbiausius vyresnės kartos teatro menininkus 2017 m. P. Gaidžio asmenybę trumpai apibudino taip:

„55 metai darbo Klaipėdos dramos teatre ir virš 80 sukurtų spektaklių – toks kraitis priklauso vieninteliam Lietuvos režisieriui, teatro meno vadovui, pedagogui ir retsykiais aktoriui Povilui Gaidžiui.
Įgijęs du aukštojo mokslo diplomus – aktoriaus Lietuvos konservatorijoje ir režisieriaus A. Lunačiarskio teatro meno institute Maskvoje – jaunas režisierius P. Gaidys 1963 metais įžengė į Klaipėdos dramos teatrą. Nuolat priekabiai stebimas tuometinės valdžios, cenzūruojamas, peikiamas Povilas Gaidys sugebėjo išsaugoti vidinę nepriklausomybę kurti savo teatrą.

Daugybė šiandien pamirštų spektaklių, tuomet išgyveno triumfo dienas, aktoriai – pripažinimo akimirkas, o žiūrovai Klaipėdos dramos teatrą vieningai vadindavo Gaidžio teatru.

Prezidentas pareiškė užuojautą

Dėl ilgamečio Klaipėdos dramos teatro aktoriaus ir režisieriaus P. Gaidžio mirties užuojautą pareiškė Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

„Povilas Gaidys buvo vienas didžiųjų Lietuvos teatro režisierių, su jo iškeliavimu baigiasi ne tik ištisa Klaipėdos dramos teatro epocha, bet ir svarbus visos Lietuvos dramos teatro istorijos puslapis. Jis subūrė vieną kūrybingiausių teatro kolektyvų Lietuvoje, nuosekliai formavo brandų jo repertuarą, pats išleido teatrui kelias aktorių laidas. Būtent P. Gaidžio dėka kelių kartų klaipėdiečių (o ir visos Lietuvos žiūrovų) širdys buvo paliestos aukštos prabos teatro meno. Taip pat ir mes su Diana buvome ir liekame susižavėję ir dėkingi P.Gaidžio vadovauto teatro žiūrovai“, – rašoma šalies vadovo užuojautoje.

 

 

 

Atgal