VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

09.16. Netekome Lietuvos fotografijos šviesulioRomualdo Rakausko

Rugsėjo 15 d. eidamas 81-uosius metus mirė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, fotomenininkas Romualdas Rakauskas. Lietuvos fotografija neteko svarbaus ir savito kūrėjo.

Romualdas Rakauskas | F. Kerpausko nuotr.

R. Rakauskas gimė 1941 m. Akmenėje. 1959–1964 m. studijavo žurnalistiką Vilniaus universitete. Dirbo savaitraštyje „Literatūra ir menas“, buvo žurnalo „Mūsų gamta“ fotokorespondentas, žurnalo „Nemunas“ iliustracijų skyriaus vedėjas, redaktorius. 1969 m. kartu su kitais fotografais įkūrė Lietuvos fotografijos meno draugiją, nuo 1989 m. tapusią Lietuvos fotomenininkų sąjunga. Nuo 1962 dalyvavo parodose, surengė daugiau kaip 70 individualių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Žymiausias R. Rakausko darbas – fotografijų ciklas „Žydėjimas“ (1974–1984). Dešimtmetį menininkas keliavo po Lietuvą stebėdamas skirtingu metu įvairiose šalies vietose prasidedantį pavasarinį žydėjimą.

Fotografuodamas žiedlapių fone pozuojančius sutiktus žmones, o kartais ir savo dukrą, jis kurdavo vadinamąsias poetines metaforas – vaizdus, kurie perteikdavo apibendrintas idėjas, vertybes ir visada pasižymėjo Rakauskui būdingu lyriniu pasaulio matymu. Už savo kūrybą jis yra pelnęs daugiau kaip 85 apdovanojimus., tarp kurių – Gedimino ordino Riterio kryžius (2004), Lietuvos Respublikos Vyriausybės meno premija (2004), Lietuvos nacionalinė premija (2009). Fotomenininko kūrinių turi Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Šiaulių „Aušros“ muziejus, Prancūzijos nacionalinė biblioteka Paryžiuje, Tarptautinis fotografijos centras Niujorke, Nicéphore’o Niépce’o muziejus Šalone prie Sonos ir kt.

Užuojautą pareiškė Lietuvos vadovai ir kultūros ministras

Pasak Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos Lietuva ir pasaulis neteko itin talentingo kūrėjo, fotografijos meistro, kurio žvilgsnis mums nuolat dovanojo nevaržomo džiaugsmo ir didžiausio subtilumo akimirkas. „Su Romualdo Rakausko kūryba siejama ištisa fotografijos epocha ir nepakartojamas kasdienybės švelnumas“, – rašoma šalies vadovo užuojautoje.

Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytė-Nielsen užuojautoje rašoma:  „Romualdas Rakauskas buvo vienas iš didžiųjų Lietuvos fotografijos mokyklos formuotojų, talentingas kūrėjas, savo darbais kasdienybės akimirkas pakylėjęs į poetines aukštumas. Tai išties didžiulė netektis ne tik mūsų šalies, bet ir pasaulio fotografijos meno pasauliui“.

Pasak Ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės išėjus fotografui, fotožurnalistui, menininkui ir visuomenininkui, Nacionalinio kultūros ir meno premijos laureatui R. Rakauskui, užsivertė dar vienas Lietuvos fotografijos puslapis.

„Tai buvo savo pašaukimui atsidavęs kūrėjas, kurio fotografijos virto personalinėmis parodomis, kurio darbai solinėse ir grupinėse parodose mūsų šalyje ir už jos ribų skatindavo sustoti, susimąstyti, pajausti akimirkos prasmę. Šio fotografijos Meistro darbai dvelkia poezija ir įtikina savo jautrumu, iš kitų jie išsiskiria grynumu, poetiniu įtaigumu, nesentimentaliu lyriškumu. Optimistiškai žvelgęs į žmogų bei gyvenimą, R. Rakauskas paliko gilų įspaudą Lietuvos fotografijoje. Mums trūks Maestro naujų darbų. Nuoširdžiai užjaučiu artimuosius, draugus ir kolegas“, – sakoma I. Šimonytės užuojautoje.

Kultūros ministro Simono Kairio užuojautoje rašoma: 

„Tai didžiulė ir itin skaudi netektis visai Lietuvos kultūros ir meno bendruomenei. Su Romualdo Rakausko išėjimu tarsi užverčiamas svarbus mūsų šalies fotografijos meno puslapis. Romualdas Rakauskas į Lietuvos fotografiją įnešė daug šviesos, humanizmo, lyriškumo, romantizuoto požiūrio, buvo vienas vadinamosios Lietuvos fotografijos mokyklos kūrėjų, be kurio neįsivaizduojama mūsų fotografija. Romualdo Rakausko darbai, jau tapę Lietuvos fotografijos aukso fondo dalimi, ateities kartoms bylos apie šviesią šio meno misiją ir ją atlikusį kūrėją“.

 

Atgal