VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

2022.09.08. Mirė Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II

Eidama 97-uosius ketvirtadienį mirė Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II (Elzbieta II), ilgiausiai kada nors valdžiusi Britanijos monarchė, pranešė Bakingamo rūmai.

Bakingamo rūmai apie jos mirtį pranešė trumpame pranešime. Paskelbtas 10 dienų nacionalinis gedulas.

Vyriausias iš Elizabeth II sūnų, 73-ejų Velso princas Charlesas (Čarlzas), iškart perima sostą ir tampa karaliumi.

Didžiuliai pokyčiai

Karalienė Elizabeth II į sostą atsisėdo būdama vos 25 metų, 1952-aisiais, ir įsiliejo į pasaulinę sceną, kurioje dominavo tokie politiniai veikėjai kaip kinų Mao Zedongas (Mao Dzedunas), Sovietų Sąjungos lyderis Josifas Stalinas ir JAV prezidentas Dwightas D. Eisenhoweris (Dvaitas D. Eizenhaueris).

Jos 70 metų trukęs valdymas aprėpė dviejų amžių sandūrą, kai vyko didžiuliai socialiniai, politiniai ir technologiniai sukrėtimai.

Pasaulyje subyrėjo paskutiniai didžiulės Britanijos imperijos likučiai, namuose – „Brexitas“ sukrėtė jos karalystės pamatus, o jos šeimos nariai susidūrė su virtine skandalų.

Tačiau visą laiką Elizabeth II išliko populiari ir buvo ne tik Jungtinės Karalystės, bet ir 14 buvusių britų kolonijų, įskaitant Australiją, Kanadą ir Naująją Zelandiją, karalienė ir valstybės vadovė.

Ji taip pat vadovavo 56 valstybių Sandraugai, kurioje gyvena ketvirtadalis žmonijos, ir buvo Anglikonų Bažnyčios, pasaulinės anglikonų bendruomenės motininės bažnyčios, galva.

Tačiau po jos mirties taip pat bus keliami klausimai, ar dar nepraėjo Britanijos monarchijos aukso amžius, kaip tokia senoviška institucija gali išlikti gyvybinga šiuolaikiniais laikais ir ar Charlesas sulauks tokios pat pagarbos, ar valdys savo motinos šešėlyje.

Nacionalinis gedulas baigsis paskutiniu viešu atsisveikinimu su karaliene Vestminsterio abatijoje Londono centre.

Charleso karūnavimas – sudėtingas, tradicijomis ir istorija persmelktas ritualas – vyks toje pačioje istorinėje aplinkoje, kaip ir prieš daugelį šimtmečių.

 

 

Atgal