VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

2024.03.06.Mirė legendinis režisierius Rimas Tuminas

 

Eidamas 73-iuosius metus Italijoje mirė legendinis Lietuvos teatro režisierius Rimas Tuminas.

R. Tuminas gimė 1952 m. sausio 20 d. Kelmėje. 1970–1974 metais studijavo televizijos režisūrą Lietuvos valstybinėje konservatorijoje. 1978 m. baigė režisūrą A. Lunačiarskio teatro meno institute Maskvoje.

Nuo 1981 m. dėstė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) Vaidybos ir režisūros katedroje. Dėstė Vilniaus dailės akademijoje. 1979–1990 m. dirbo Lietuvos valstybinio dramos teatro (LVADT) režisieriumi. 1995–1999 m. buvo šio teatro vadovu. 1990 m. Vilniaus mažojo teatro steigėjas, vadovas.

1998 m. R. Tuminas buvo apdovanotas LDK Gedimino ordino Komandoro kryžiumi.

Rimas Tuminas. A. Didžgalvio nuotr.

2007–2022 m. buvo Valstybinio akademinio J. Vachtangovo teatro (Maskva) meno vadovas. 2021 m. gruodį skirta Rusijos vyriausybinė premija. 

Rusijai užpuolus Ukrainą, R. Tuminas  pasitraukė iš valstybinio akademinio J. Vachtangovo teatro (Maskva) meno vadovo pareigų ir grįžo į Lietuvą. Iš R. Tumino buvo atimta Rusijos vyriausybinė premija. 

R. Tuminas yra režisavęs daugiau kaip 70 spektaklių. Jo darbai buvo rodomi įvairiose pasaulio teatrų scenose: JAV, Kanadoje, Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Danijoje, Islandijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Slovakijoje, Estijoje, Latvijoje, Anglijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Austrijoje, Italijoje, Pietų Korėjoje, Kolumbijoje, Meksikoje. Daugelis spektaklių pelnė įvairių apdovanojimų tarptautiniuose teatrų festivaliuose.

Užuojautą pareiškė Lietuvos Respublikos Prezidentas

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda dėl teatro režisieriaus Rimo Tumino mirties pareiškė užuojautą režisieriaus artimiesiems ir teatro bendruomenei.

„Rimas Tuminas buvo išskirtinė asmenybė, formavusi Lietuvos teatro ir kultūros istorijos fenomeną“, – sakė šalies vadovas.

Atgal