VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

Skirmantas Valiulis (1938 10 22 - 2011 01 28)

2011 01 28

Algirdas Pilvelis

Netikėtai užgeso Skirmanto Valiulio gyvenimas. Su šiuo kino ir fotografijos kritiku 1969-1971 metais dirbau Lietuvos fotografijos meno draugijoje, kur teko artimai pažinti šį nuostabų ir labai plačios erudicijos žmogų.

Prisimenu Skirmantą, kai 1969 metais Palangoje, Parodų rūmuose eksponavome savo darbus. Fotografijos meno draugijoje tuo metu dirbome tik penkiese: Antanas Sutkus, Skirmantas Valiulis, aš, buhalterė Linkuvienė ir sekretorė Paškevičiūtė. Skirmantas išsiskyrė tuo, kad buvo nepaprastai darbštus, dėmesingas fotomenininkams, nesvarbu, kokio išsilavinimo jie būtų. Tuo metu Fotografijos meno draugija pradėjo rengti Lietuvos meninės fotografijos kolekcijas užsienio parodoms. 1969 metais tik ką susikūrusi Fotografijos meno draugija tarptautinėms parodoms siųsdavo geriausius fotomenininkų darbus. Pirmąjį apdovanojimą – aukso medalį – 1969 metais Ispanijos fotografijos salone pelnė Antanas Sutkus, 1970 metais Liuksemburge mano fotografija “Kaimo smuikininkas” laimėjo bronzos medalį. Skirmantas Valiulis Antanui Sutkui ir man patarė siųsti minėtus darbus, ir vėliau, man jau nebedirbant Fotografijos meno draugijoje, dažnai tekdavo draugiškai bendrauti su Skirmantu ir klausyti jo patarimų meninės fotografijos srityje, kine, žurnalistikoje, kadangi Skirmantas parašęs šimtus straipsnių apie Lietuvos, Europos, pasaulio kino filmus ir fotografiją. Artimai bendravo su tada JAV dirbusiais “Tiesos” korespondentais Jonu Lukoševičiumi, Sigitu Krivicku, Viliumi Kavaliausku...

S.Valiulis gimė 1938 m. Pakruojo rajone. Vilniaus pedagoginiame universitete baigė lituanistiką. Studijuodamas šešerius metus mokytojavo Vilniaus rajone, rašė recenzijas, po to dirbo žurnale "Ekrano naujienos".

Priklausė Lietuvos žurnalistų sąjungai, Lietuvos fotomenininkų sąjungos valdybai, buvo Lietuvos kinematografininkų sąjungos nariu, Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komiteto, Kultūros ministerijos Kino ir fotografijos ekspertų komisijos, Kultūros ministerijos Kultūros ir meno tarybos narys.

Su žmona užaugino keturis vaikus, sulaukė penkių anūkų.

2001 metais Skirmantas Valiulis apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordinu.

Atgal