VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

03 06. Mirė dimisijos pulkininkas leitenantas Antanas Navaitis

Eidamas 100-uosius metus, mirė dimisijos pulkininkas leitenantas Antanas Navaitis.

Antanas Navaitis apdovanotas Vyčio kryžiaus V-ojo laipsnio (Riterio kryžius) ordinu už pasižymėjimą narsumu ir ištverme, ginant Lietuvos Respublikos laisvę ir nepriklausomybę

Antanas Navaitis gimė 1913 06 01 Alytaus apskrities Udrijos valsčiaus Cibiliekų kaime. Jo gyvenimo kelias - tai Lietuvos karininko kelias.

1933 metais jis pradėjo tarnybą Lietuvos kariuomenėje, 1935 metais baigė Karo mokyklą (XVII laida) ir jam buvo suteiktas jaunesniojo leitenanto laipsnis, o 1937 metais, baigus Aviacijos mokyklą, suteiktas II-os eilės karo lakūno vardas. Antanas Navaitis paskirtas į 3-čios bombonešių grupės 4-tą eskadrilę Zokniuose. 1940 metais jam suteiktas I eilės karo lakūno vardas. Karo aviacijoje skraidė 248 valandas.

1941 suimtas ir išvežtas į lagerį Norilske.

1947 iš lagerio grįžo į Lietuvą be teisės gyventi Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, aktyviai dalyvavo visuomeniniame gyvenime, buvo LAKS Vilniaus skyriaus pirmininkas, ilgalaikis LAKS centro valdybos narys, parašė ne vieną straipsnį apie Lietuvos kariuomenę. Išleido knygą „Karo lakūnai, kovoję dėl tėvynės laisvės“.

Apžvelgdamas savo draugų ir savo svajonės išsipildymą jis rašė: „Karo aviacija nežuvo. Vėl pakyla į orą lėktuvai su Vyčio Kryžiais“.

Apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi (1994), Vytauto Didžiojo ordino 3 laipsnio medaliu (1934), Lietuvos nepriklausomybės medaliu (2000), Dariaus ir Girėno medaliu (1993), KAM medaliu „Už nuopelnus" (2001), LAKS medaliu „Už nuopelnus" (2004).

Antanas Navaitis bus pašarvotas Lietuvos kariuomenės Šv. Ignoto bažnyčioje (Šv. Ignoto 6) nuo trečiadienio 12 val. iki ketvirtadienio 15 val.

Šv. mišios už velionį bus laikomos Lietuvos kariuomenės Šv. Ignoto bažnyčioje trečiadienį 17 val.

Dimisijos pulkininkas leitenantas Antanas Navaitis ketvirtadienį 15 val. bus laidojamas Rokantiškių kapinėse Lakūnų kalnelyje.

Atgal