VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

04 09. "Gyvųjų maršo" dalyviai Paneriuose pagerbė Holokausto aukų atminimą

Izraelio Vilniaus ir Vilnijos žydų bendruomenės nariai, dalyvaujantys penktajame "Gyvųjų marše", Paneriuose pagerbė Holokausto aukų atminimą.
Kalbas susirinkusiems skaitė Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas, Izraelio ambasadorė Lietuvai Hagit Ben-Jakov (Hagit Ben-Yaakov), Vilniaus žydų asociacijos Izraelyje viceprezidentė, "Gyvųjų maršo" rengėja Miki Kantor (Mickey Kantor), Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės pareigas laikinai einanti Faina Kukliansky. Dalyvavo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, politikai, diplomatai, žurnalistai, Lietuvos žydų bendruomenės nariai ir Lietuvoje reziduojantys diplomatinio korpuso atstovai.
H. Ben- Jakov pažymėjo, kad 1948 metais įkurtas Izraelis gimė iš Holokausto pelenų ir šiais metais švęs 65-ąsias įkūrimo metines. Lietuva ir Izraelis šiemet mini 21-ąsias diplomatinių santykių metines. Pasak ambasadorės, per šį laikotarpį išvystyti puikūs dviejų šalių diplomatiniai santykiai, o Holokausto paminėjimas yra vienas iš svarbių dvišalių santykių klausimų.
Po oficialios ceremonijos Paneriuose dalyviai vyko į Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centrą, kur surengti Pasaulio teisuolių apdovanojimai. Juos įteikė Izraelio ambasadorė H. Ben-Jakov.
Tradicinio "Gyvųjų maršo" dalyviai šiais metais aplankė iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje gyvenusių žydų istorinį, religinį ir kultūrinį palikimą menančias vietas Vilniuje, Kaune, Kupiškyje, susitiko su Lietuvos valdžios atstovais.
Panerių memorialas - tai išskirtinę svarbą turintis valstybės saugomas kultūros paminklas. Ši holokausto ir kitų masinių žudynių vieta reikšminga ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniu mastu. 1941-1944 m. nacistinei Vokietijai okupavus Lietuvą, Panerių miške buvo nužudyta apie 100 tūkst. įvairių tautybių žmonių, iš jų - apie 70 tūkst. žydų.
Viena iš "Gyvųjų maršo" misijų - padėti Izraelyje gyvenantiems žydams rasti savo šaknis Lietuvoje. Vieni žydai dar vaikystėje su tėvais pasitraukė į Izraelį, kiti gimė jau ten ir dabar Lietuvoje ieško savo tėvų, senelių gimtinės, buvusių namų, sodybų.

Atgal