VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

06 13. Minėsime birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties, Okupacijos ir genocido dieną

Iškilmingame minėjime Seimo konferencijų salėje ir  Nepriklausomybės aikštėje vyksiančioje Valstybės vėliavos ceremonijoje pagerbiant tragiškas netektis, visus žuvusius už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, skambant Lietuvos kariuomenės orkestro atliekamam Lietuvos himnui, Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai Valstybės vėliavą nuleis per trečdalį stiebo. Taip pat, visi žuvę už Lietuvos laisvę bus pagerbti Visuotine tylos minute.

Okupacijos, genocido ir sovietmečio aukų pagerbimo ceremonija bus surengta prie paminklų politiniams kaliniams ir tremtiniams Aukų gatvėje, o prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo vyks atminimo renginys.

Taip pat, pagerbiant okupacijos, genocido ir sovietmečio aukas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro kieme vyks atminimo valanda-koncertas. Vėliau – Vilniaus arkikatedroje bazilikoje bus aukojamos šv. Mišios.

1941 m. birželio 14 d., 3 val. ryto, Sovietų Sąjungos represinės struktūros pradėjo masiškai tremti Lietuvos gyventojus į atokias šiaurines teritorijas. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, per keletą dienų į gyvulinius vagonus buvo sugrūsta ir iš Tėvynės išvežta apie 18 tūkst. Lietuvos gyventojų. Pagrindinis pirmojo trėmimo tikslas buvo akivaizdus: pašalinti iš Lietuvos gyventojus, pasižyminčius aktyvia tautine savimone. Tremtis neaplenkė nė vieno Lietuvos gyventojų sluoksnio, bet labiausiai nukentėjo inteligentija. (Vytauto Didžiojo karo muziejaus inf.)

GEDULO IR VILTIES, OKUPACIJOS IR GENOCIDO ATMINTINŲ DIENŲ RENGINIŲ PROGRAMA

Birželio 14 d.:

10 val. – Iškilmingas minėjimas Lietuvos Respublikos Seimo konferencijų salėje.

11.52 val. – Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje.

11. 59 val. – Visuotinė tylos minutė.

12.30 val. – Pirmosios sovietų okupacijos aukos pasieniečio Aleksandro Barausko atminimo pagerbimo ceremonija jo žūties vietoje Ūtos kaime (Varėnos rajonas).

12.30 val. – Okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukų pagerbimo ceremonija prie paminklų politiniams kaliniams ir tremtiniams Aukų gatvėje (priešais Lukiškių aikštę).

14 val. – Atminimo valanda prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo.

16 val. – Vilties dainos Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro kieme Didžioji g.17/1.

17.30 val. Šv. Mišios Vilniaus Arkikatedroje bazilikoje.

19.30 val. Sakralinės muzikos valanda. A. Ddvoržako gedulingos mišios  „Stabat Mater“. Vilniaus arkikatedroje bazilikoje.

Birželio 15 d.:

12 val. Pirmųjų masinių tremčių minėjimas prie ,,Lapteviečių“ žeminukės-jurtos  Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse.

Atgal