VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

08 02. Paminėtos 22-osios Medininkų tragedijos metines

Marijonas Gailius

Lietuva minėjo Medininkų tragedijos metines. Nuo tragiškų įvykių Medininkuose, kai prie sienos su Baltarusija buvo sušaudyti 7 Lietuvos pareigūnai, praėjo 22-eji metai. Prieš kurį laiką Generalinė prokuratūra baigė dar vieną ikiteisminį tyrimą dėl Medininkų poste nužudytų pareigūnų. Nusikaltimą prokurorai kvalifikuoja kaip nusikaltimą žmoniškumui, kai įtariamaisiais dėl šių nusikalstamų veikų pripažinti Rusijos piliečiai.
Dėl šio nusikaltimo kol kas nuteistas tik vienas asmuo - 2011m. pavasarį Vilniaus apygardos teismas Latvijos pilietį, buvusį omonininką Konstantiną Michailovą įkalino iki gyvos galvos. Šį nuosprendį apskundę Lietuvos prokurorai siekia, kad K. Michailovas būtų nuteistas už nusikaltimus žmoniškumui. Nuosprendį skundė ir nuteistasis, kuris kategoriškai neigia savo kaltę.
Ikiteisminis tyrimas dėl nusikaltimo žmoniškumui baigtas 2013 m. birželio 21 d., šiuo metu vyksta proceso dalyvių susipažinimas su ikiteisminio tyrimo medžiaga, kurią sudaro daugiau nei 70 tomų dokumentų, praneša Generalinė prokuratūra. Įtariamieji ir jų gynėjai turi teisę iki 2013 m. rugsėjo 30 d. susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga bei pateikti prašymus papildyti ikiteisminį tyrimą. Užbaigus susipažinimą, bus rašomas kaltinamasis aktas ir byla bus perduota nagrinėti teisme.
Prieš metus teismas patenkino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prašymą ir pripažino įtariamaisiais šioje byloje tris Rusijos Federacijos piliečius: Andrejų Laktionovą, Česlavą Mlinyką bei Aleksandrą Ryžovą, kurie, kaip manoma, yra Rusijoje. Visų šių trijų įtariamųjų atžvilgiu tarptautinė paieška vykdoma ir šiuo metu.
Pripažinti šiuos asmenis įtariamaisiais tapo įmanoma po to, kai 2010 m. gruodžio mėnesį buvo priimtos Baudžiamojo proceso kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisos dėl baudžiamosios atsakomybės taikymo už nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus. Šios pataisos numatė galimybę užbaigti ikiteisminį tyrimą įtariamajam nedalyvaujant procese.
Dėl veikos perkvalifikavimo pagal minėtą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 100 straipsnį bei siekiant surinkti papildomus duomenis, Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra per pastaruosius dvejus metus Latvijos Respublikos generalinei prokuratūrai pateikė 4 teisinės pagalbos prašymus dėl liudytojų apklausos ir bylai reikšmės turinčių dokumentų. Iš Latvijos gautų dokumentų dėl didžiulio jų kiekio vertimas į lietuvių kalbą buvo atliekamas beveik metus.
Per visą šio ikiteisminio tyrimo laikotarpį į Rusijos Federacijos generalinę prokuratūrą Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra išsiuntė 25 teisinės pagalbos prašymus. Paskutinis išsiųstas prieš mėnesį, prašant nustatyti įtariamųjų Rusijos piliečių A. Laktionovo, Č. Mlinyko bei A. Ryžovo gyvenamąsias vietas ir įteikti jiems pranešimus apie ikiteisminio tyrimo pabaigimą.
Nors į šį prašymą atsakymas dar negautas, visuose ankstesniuose buvo pabrėžiama, kad Rusijos Federacija atsisako perduoti Lietuvos Respublikai savo piliečius, tvirtinama, kad prašomi atlikti veiksmai gali prieštarauti Rusijos Federacijos interesams ir saugumui ir akcentuojama, kad pagal Rusijos baudžiamąjį procesą, šios šalies piliečių, padariusių nusikaltimus užsienio šalyse ir grįžusių atgal, apklausa galima tik gavus pavedimą perimti baudžiamąjį persekiojimą kartu su baudžiamosios bylos medžiaga, teigia prokurorai.
Dalyvavimu Medininkų žudynėse įtarto K. Michailovo, kuris vienintelis iš keturių įtariamųjų buvo sulaikytas ir perduotas Lietuvai, byla buvo atskirta į savarankišką ikiteisminį tyrimą.
2011 m. gegužės 11 d. Vilniaus apygardos teismo nutartimi K. Michailovas buvo pripažintas kaltu ir nuteistas laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos, tačiau šis nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs, nes pateikus valstybės kaltintojo ir nuteistojo gynėjų apeliacijas, byla šiuo metu nagrinėjama Lietuvos apeliaciniame teisme.
Medininkuose buvo nužudyti Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas, Stanislovas Orlavičius, Antanas Musteikis ir Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas Tomas Šernas.

Atgal