VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

08 13. Lietuvos žemėn sugrįžo Vytautas Jurskis

Ona Striškienė

Paįstrys, Panevėžio r.

Pragyvenęs sudėtingą, prasmingą, pilną ieškojimų ir pavojų gyvenimo kelią birželio mėnesį Australijoje mirė Vytautas Jurskis (1921-2013). Liepos 6 d. jo palaikai, grįžę į Lietuvą urnoje, buvo palaidoti Pumpėnų šventoriuje, šeimos kape šalia žmonos Kastutės Brundzaitės-Jurskienės. Apie jo ilgaamžiškumą ir gerą sveikatą galima spręsti vien iš to fakto, kad 2005 m. laidojant žmoną, jis pats buvo atskridęs į Lietuvą ir dalyvavo laidotuvėse.

Vytauto tėvas buvo Jonas Jurskis, radijo inžinieriaus, pulkininko leitenanto Alfonso Jurskio brolis. Šių šviesuolių šeimos, norėdamos išgyventi, patyrė  priverstinių emigrantų dalią. Vytautas Jurskis gimė 1921 m., kai šeima gyveno Čitoje, 1928 m. jo šeima grįžo į Lietuvą. Augo Panevėžio mieste, dar besimokydamas vidurinėje susidomėjo aviacija, pradėjo konstruoti avio modelius. Dvi vasaras tarnavo karinėje aviacijoje, jis gavo teisę pilotuoti lėktuvus, deja, tuo pat metu buvo likviduota Lietuvos aviacija. 1940 m. rudenį išvyko į Kauną, kur pradėjo civilinės inžinerijos mokslus, teko palikti mokslus, dėl į šeimą atkreipto dėmesio. Dirbo raštininku, bet teko pasitraukti į dėdės Alfonso ūkį, maždaug tuo laiku, mirė jo tėvas.

Vytauto Jurskio palaikai sutinkami prie Pumpėnų bažnyčios. Onos Striškienės foto
1944 metų rugpjūtį, kartu su pusbroliu Liutu ir pussesere Sniega ėmė trauktis Vokietijos link. Glaudėsi Vokietijoje, Austrijoje, Bavarijoje.  Vytautas Jurskis buvo įstojęs į politiniams pabėgėliams įsteigtą Suvienytų Tautų Universitetą Miunchene, studijavo ekonomiką vokiečių kalboje. 1948 m. išvyko į Australiją. 1952 m. ten vedė, su žmona išaugino sūnus  Povilą, Viktorą ir dukrą Annemarie. Dėl Vytauto Jurskio gero anglų kalbos mokėjimo ir gerų matematikos žinių, buvo paaukštintas pareigose ir dirbo Viešųjų Darbų Departamento tarnautoju.

Visą gyvenimą pats siekė mokslų, skatino ir rėmė vaikų mokymąsi. Jau paaugus vaikams, vakarais studijavo ir įsigijo Ekonomikos diplomą ir gavo aukštesnį inspektoriaus postą Sveikatos Komisariate.. Gerai mokėjo vokiečių, anglų kalbas, tuo pagelbėdavo atvykusiems emigrantams, sprendžiant įvairius klausimus.

Prie kapo kalba Linda Bieliūnaitė, šalia Vytauto Juskio sūnus
Viktoras ir anūkė Vicki

Vytautas Jurskis labai džiaugdavosi savo vaikais, jų pasiekimais, mylėjo anūkus: Steven, David, Vicki, Ethan. Savo gyvenimo istoriją išpasakojo sūnui Viktorui, kuris jį lankydavo. Dėl nestiprios sveikatos vis atidėliodavo persikėlimą gyventi į Eden miestelį pas Viktoro šeimą, o į senelių namus jis niekad nežadėjo eiti. Didžiavosi, kad jis vėl išlaikė vairuotojo egzaminą ir atnaujino savo pažymėjimą, kurį jis turėjo jau virš 60 metų.

Į Lietuvą, į laidotuves atvyko Vytauto Jurskio sūnus Viktoras su anūke Vicki. Kartu buvo jo  geriausio draugo Igno Bieliūno, kurį sutiko pabėgėlių stovykloje Bavarijoje, dukra Liuda Bieliūnaitė-Woluston su vyru. Liuda yra Vytauto Jurskio krikšto dukra, mokanti gerai kalbėti lietuviškai. Ji Pumpėnuose giminėms, susirinkusiesiems ir perskaitė sūnaus Viktoro kalbos vertimą (išvertė Ignas Bieliūnas), tą kalbą sūnus Viktoras pasakė atsisveikindamas su savo tėvu Sidnėjaus krematoriumo koplyčioje.

Atgal