VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

08 23. Paminėtos pulkininko V. Pociūno septintosios žūties metinės

Sostinės S. Daukanto aikštėje, priešais Prezidentūrą, penktadienį paminėtos septintosios pulkininko Vytauto Pociūno žūties metinės.

Aikštėje susirinko keliasdešimt žmonių, kurie klausėsi bardo Gedimino Storpirščio atliekamų dainų. Bardas prieš savo programą pakvietė susirinkusiuosius pagerbti V. Pociūno atminimą tylos minute. G. Storpirštis taip pat prisiminė šiemet mirusį poetą Marcelijų Martinaitį.

Tarp susirinkusiųjų - V. Pociūno našlė Liudvika Pociūnienė, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas, visuomenininkas Darius Kuolys, monsinjoras Alfonsas Svarinskas, žurnalistas Gintaras Aleknonis.

Šalia grojančio G. Storpirščio buvo pastatyti plakatai su užrašu "Nužudyta tiesa. Vytautas Pociūnas, 1957-2006".

Susirinkusieji teigė norintys, kad šalies teisėtvarka iki galo ištirtų V. Pociūno žūties aplinkybes. Pulkininkas žuvo 2006 m. Bresto mieste Baltarusijoje, pagal oficialią versiją, iškritęs pro viešbučio "Inturist" langą.

G. Aleknonis teigė, jog V. Pociūnas yra simbolis žmogaus, kuris tapo sistemos auka.

"V. Pociūnas yra, buvo ir liks viena iš didžiųjų šio šimtmečio pradžios Lietuvos legendų. (...) Jeigu aš čia ateinu, suprantate, ką aš galvoju. Legendos nemiršta. Kitas dalykas - jis yra simbolis žmogaus, kurį sutraiškė sistema. (...) V. Pociūnas yra auka, kurių Lietuvoje šiame šimtmetyje dar nebuvo. Geriau, kad ir nebūtų", - kalbėjo G. Aleknonis.

Jis atkreipė dėmesį, kad V. Pociūno žūtis tampa vis mažiau aktuali aukščiausiems Lietuvos valstybės tarnautojams.

"Buvo laikas, kai ateidavo Seimo nariai, politikai. Jis (V. Pociūnas, - ELTA) tada jiems neva rūpėjo. Labai gaila, bet tai tampa simboliu, kuris dabar susitraukė. Bet galbūt ateityje vis tiek išsiplės", - teigė G. Aleknonis.

Paklaustas, kodėl dabar politikai nustojo lankytis tokiuose minėjimuose, žurnalistas sakė, kad V. Pociūno istorija yra prisimenama tada, kai artėja rinkimai.

"Aš tai tiesiogiai siečiau su rinkimų kalendoriumi. Galbūt kas nors nori politizuoti šią istoriją. Man tai nėra politizavimas", - sakė jis.

D. Kuolys teigė, kad toks renginys yra įkvėptas žmonių poreikio priminti, kad pulkininko žūties aplinkybės turi būti iki galo atskleistos.

"Laisvi žmonės susirenka tam, kad primintų savo rinktai valdžiai, kad vis dėlto yra valstybės garbės reikalas ištirti Tėvynei ir valstybei tarnavusio bei žuvusio pulkininko žūties aplinkybes. Per septynerius metus Lietuva nesugebėjo to padaryti", - sakė D. Kuolys.

Jo teigimu, V. Pociūno žūties tyrimas iš pradžių buvo perduotas nekompetentingiems pareigūnams.

"Nebuvo įtraukti kriminalinės policijos pareigūnai. Tyrė viena mergina iš Valstybės saugumo departamento (VSD) ir prokuratūros žmonės. Ir tai ne patys kompetentingiausi", - sakė jis.

Pasak D. Kuolio, būtina išsiaiškinti visą situaciją, nes tik jiems atskleista tiesa verčia žmones pasitikėti valstybe.

"V. Pociūnas buvo VSD, savo buvusių kolegų ir viršininkų, šmeižiamas. Tai pirmasis atvejis Lietuvos istorijoje, kai, žuvus karininkui, pati valdžia (...) organizavo pomirtinio šmeižto kompaniją. Taip elgiasi Italijos mafija. Tai "Cosa Nostros" elgesys. Ir taip elgiasi mūsų struktūros", - teigė jis.

D. Kuolys apgailestavo, kad, keičiantis valdančiosioms jėgoms, požiūris į V. Pociūno istoriją nesikeičia.

Paklaustas, ar tiki VSD išvada, kad V. Pociūnas žuvo nelaimingo atsitikimo metu, iškritęs pro viešbučio langą, D. Kuolys sakė, kad VSD elgesys neleidžia tuo tikėti.

"Manau, kad pats VSD tuo netiki. Jei VSD tuo tikėtų, jie būtų elgęsi kitaip. (...) Jie nebūtų gąsdinę žurnalistų, sakydami jiems: "Nesikniskite po kaulus". Jie šitaip elgėsi ir peržengė visas padorumo ribas". Ir po to jie neatsiprašė", - sakė jis.

Kovo pabaigoje prokurorai atmetė Baltarusijoje žuvusio V. Pociūno našlės aukštesniajam prokurorui apskųstą sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl jos vyro mirties. Tai jau buvo ketvirtasis našlės skundas.

L. Pociūnienė prašė panaikinti kaip nepagrįstą Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Artūro Urbelio šių metų sausio 31 d. priimtą nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl V. Pociūno nužudymo. Aukštesnysis prokuroras, analizuodamas ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis, skunde išdėstytus teiginius įvertino kaip nepagrįstus.

Pagal išvadą, V. Pociūno mirtis nėra nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo pasekmė. Pakartotinio tyrimo metu surinkti duomenys rodo, kad žmogaus gyvybė nebuvo atimta dėl asmens ar asmenų nusikalstamo pasitikėjimo, nusikalstamo nerūpestingumo ar tyčinių veiksmų, todėl pagal Baudžiamojo proceso kodeksą tolesnis baudžiamasis procesas negalimas.

Atgal