VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

08 23. Totalitarinių režimų aukos pagerbtos žvakių uždegimo ceremonija

Europos totalitarinių režimų aukų atminties dienos išvakarėse, rugpjūčio 22-ąją, Genocido aukų muziejaus skverelyje Vilniuje surengta žvakučių uždegimo ceremonija, kurios metu užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pabrėžė aukų atminimo įamžinimo svarbą siekiant užkirsti kelią represijoms ateityje.

"Svarbu įprasminti žuvusiųjų kančias ir užkirsti kelią žiaurių režimų represijoms ateityje ne tik Europoje, bet ir už jos ribų. Tai ypač aktualu jaunajai kartai. Šios žvakelės rodo mūsų tvirtą tikėjimą laisve, demokratija ir žmogaus teisėmis", - sakė L. Linkevičius.

Ceremonijos metu kalbėjo Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis, teisingumo ministras Juozas Bernatonis, Vengrijos vicepremjeras Tiboras Navračičas (Navracsics), Estijos teisingumo ministras Hanas Pevkuras (Hanno Pevkur).

Penktadienį, Vilniuje minint visai Europai skirtą totalitarinių režimų aukų atminties dieną, Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse tęsiasi minėjimo renginiai - atidaroma paroda "Totalitarizmas Europoje" ir vyksta jaunimo konferencija, kurios tikslas - gilinti jaunimo žinias apie Europos istorinę atmintį.

Bendruose Užsienio reikalų ministerijos, Teisingumo ministerijos ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro renginiuose dalyvauja Lietuvos, Vengrijos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Čekijos, Kroatijos, Rumunijos, Kipro, Ispanijos, Austrijos, Nyderlandų atstovai.

Po konferencijos Europos jaunimo atstovai keliaus "Tremties ir rezistencijos pėdsakais" - vyks į atmintinas vietas Vilniuje ir Druskininkų apylinkėse.

Atgal