VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

09 24. Atidengta lenta žydų našlaičiais besirūpinusiam profesoriui

Minint Vilniaus geto likvidavimo 70-metį sostinėje atidengta atminimo lenta žydų našlaičiais besirūpinusiam profesoriui. 1944-aisiais Josifas Rebelskis įkūrė žydų vaikų namus ir mokyklą, padėjusią jiems pokariu grįžti į normalų gyvenimą.

Apie profesorių J. Rebelskį informacijos daug neliko. Žinoma tik, kad Vilniuje dirbo kariuomenės vyriausiuoju psichiatru. Supratęs, kad išlikusiems gyviems žydų vaikams būtinai reikia padėti, juos priglaudė savo ligoninėje.

„1944 m., kai vokiečiai paliko Vilnių, iš visų rūsių, iš slėptuvių pradėjo lįsti vaikai. Jų sveikata buvo labai bloga. Be to, grįžo vaikai iš evakuacijos. Žinoma, ne tik žydų vaikai, bet ir lietuviai iš Sibiro – jie grįžę čia turėjo šeimas, o žydų vaikai čia neturėjo nieko“, – pasakoja Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Vėliau dabartinėje sostinės Žygimantų gatvėje J. Rebelskis įrengė specialias patalpas, kuriose galėtų gyventi ir mokytis vaikai.

Išgyvenusiems žydų vaikams reikėjo itin daug dėmesio ir priežiūros, kad jie galėtų grįžti į normalaus gyvenimo vėžes – dėl to ir buvo įkurti žydų vaikų namai ir mokykla.

Tačiau profesorius 1948-aisiais buvo nuteistas ir įkalintas, o po metų mirė. Manoma, kad mokykla dar veikė iki 1950-ųjų, o joje mokytis galėjo iki 80 vaikų. Nemažai jų vėliau išvyko gyventi į Izraelį.

„Pažįstu Izraelyje keletą iš jų, man labai gaila, kad jų čia nėra – jie labai norėtų čia būti. Čia buvo vaikų, kurie neturėjo kur eiti, namai. Buvo šeimų, kurios paimdavo vaikų, bet buvo vaikų, kuriems nebuvo, kur eiti. Buvo svarbu, kad jie galėtų pereiti į normalų gyvenimą. Jei galima gyventi normaliai po to, ką jiems teko patirti“, – kalba Vilniaus žydų asociacijos Izraelyje „Beit Vilna“ atstovė Roza Litajy.

Prieš karą Vilniuje apie trečdalis miesto gyventojų buvo žydai – apie 60 tūkstančių.

1941 metų rugsėjį nacių įkurtas getas Vilniaus senamiestyje buvo likviduotas 1943-iųjų rugsėjo 23–24 dienomis. Per Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje išžudyta 90 proc. iš maždaug 200 tūkstančių Lietuvos žydų.

Atgal