VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

10 28. Kviečiame į talką Kauno buvusiose kapinėse 2013-10-30

2013 m. spalio 30 d.(trečiadienį)Lietuvos Sąjūdžio Kauno Taryba kartu su asociacija „Kovo 11-osios gatvės bendrija“   kviečia visus prisijungti prie talkos  kapinėse.

13 00 val. renkamės Vilijos parke(prie Juozapavičiaus pr.), buvusių Lietuvos karių kapinių vietoje prie paminklo „Žuvusiems dėl Tėvynės“. Tvarkysime esamo parko teritoriją  iki Juozapavičiaus prospekto.

Tarpukaryje Vilijos parke stovėjo Šv. Kryžiaus išaukštinimo Bažnyčia, jos šventoriuje buvo įrengtos nedidelės Lietuvos karių kapinės. 1931 m. buvo pastatytas paminklas „Garbė žuvusiems dėl Tėvynės“ (projekto aut. S.Stanišauskas). Sovietmečiu Bažnyčia ir paminklas buvo nugriauti. Šiuo metu paminklas „Žuvusiems dėl Tėvynės“ su šūkiu „Garbė žuvusiems dėl Tėvynės“ dar nebaigtas atstatyti.

15 00 val. renkamėsprie paminklo „Žuvome dėl Tėvynės“buv. Kauno senose kapinėse (Vytauto pr.) Tvarkysime teritoriją prie paminklo „Žuvome dėl Tėvynės“.Paminklas „Žuvome dėl Tėvynės“ atstatytas 1994 m. spalio 28 d., o jo apdailos darbai baigti tik 1995 metų pavasarį.“ (Paminklas buvo pastatytas 1930 m., projekto aut. S. Stanišauskas, sovietmečiu jis buvo nugriautas).1956 m. Vėlinių vakarą senosiose miesto kapinėse  kilo stichiška solidarumo su Vengrijos revoliucija akcija. Žmonės rinkosi pagerbti čia palaidotų artimųjų. Vėlai, jau sutemus, susirinkusieji tiesiog spontaniškai iš šalikų susegė Lietuvos trispalvę, o vienas jaunuolis, palypėjęs ant paminklo „Žuvome už Tėvynę“, iškėlė ją ir sušuko: „Laisvę Lietuvai!“. Čia pat susiformavo protesto demonstracija. Eitynėse dalyvavo apie 2000 žmonių.

16 00 val.  renkamės Senosiose Aleksoto kapinėse (prie Veiverių gatvės) priešais Aleksoto turgavietę. Tvarkysime teritoriją prie paminklo  „Pieta“. Aleksoto senosiose kapinėse   paminklas „Pieta“ buvo skirtas Lietuvos kariams, žuvusiems už Lietuvos laisvę ir atidengtas 1927 metais. Paminklo plokštėse buvo iškaltos žuvusių Lietuvos savanorių pavardės – Jono Baužos, Antano Ivanausko ir JAV kariuomenės leitenanto S.Samuelio J.Hario, kuris kartu su mūsų savanoriais žuvo 1920 m. Šiuo metu paminklas apgriautas, reikia jam restauravimo.

Kviečiame visus ateiti į talką ir nepraleisti progos atlikti gerą darbą artimui ir Tėvynei!

Lietuvos sąjūdžio Kauno tarybos pirmininkas Dr. Raimundas Kaminskas

Dėl papildomos informacijos kreiptis: [email protected],  

+370 680 53 495

Atgal