VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

10 31. Netekome skulptoriaus Vlado VILDŽIŪNO (1932 12 20 – 2013 10 29)

Žymus Lietuvos skulptorius, fotografas, visuomenės veikėjas Vladas Vildžiūnas gimė Dabužiuose (Anykščių r.), baigė Anykščių mokyklą, vėliau – studijas tuometiniame Lietuvos valstybiniame dailės institute, nuo 1957 m. dalyvavo parodose. Sukūrė paminklinių skulptūrų (M. K. Čiurlioniui Druskininkuose, L. Stuokai-Gucevičiui Vilniuje ir kt.), monumentalių dekoratyvinių skulptūrų („Trys karaliai“, „Lietuviška baladė“, „Barbora“ ir kt.) ir daug kitų žymių ir reikšmingų kūrinių. 2012 m. už gyvenimo nuopelnus, taip pat moderniosios nacionalinės kultūros vizijos įkūnijimą ir laisvosios dvasios kultūros židinio puoselėjimą apdovanotas  Vyriausybės kultūros ir meno premija bei  Nacionaline kultūros ir meno premija.
Per Vlado Vildžiūno asmenybę ir kūrybą galima būtų papasakoti beveik visą XX amžiaus lietuvių skulptūros istoriją. Jam pačiam įtakos turėjo lietuvių liaudies skulptūra, vėliau – dėstęs skulptorius Juozas Mikėnas ir bendraminčiai amžininkai Teodoras Kazimieras Valaitis, Alfonsas Ambraziūnas.
Brandžiausi šio skulptoriaus kūrybos metai prabėgo Jeruzalėje, kurioje buvo sukurti charakteringiausi kūriniai. Čia brendo anuomet jaunesnioji skulptorių karta – Mindaugas Navakas, Stanislovas Kuzma, Petras Mazūras. 
Vladas Vildžiūnas – netikėtai išėjęs ištisos epochos ženklas. Jo darbai ir atminimas ilgai bus reikšmingi visai Lietuvos kultūrai.
Dailėtyrininkė Aistė Paulina Virbickaitė

Atsisveikinimas su dailininku – 2013 m. lapkričio 1 d. nuo 11 val. iki 12 val. prie Jeruzalės bažnyčios, šventoriuje.

Šv. Mišios už mirusį dailininką Jeruzalės bažnyčioje bus aukojamos 12 val.

Laidotuvės  vyks 2013 m. lapkričio 1 d. po šv. Mišių Vilniaus Jeruzalės kapinėse.

Artimieji prašo nenešti gėlių ir vainikų, bet skirti aukas skulptoriaus neįgyvendintai svajonei LT18 7044 0600 0102 3124

VšĮ Vilniaus Jeruzalės meno centras

Atgal