VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Istorijos akcentai

01 02. Istorija mena

Lietuvos istorijos akcentai

1417 m. Lenkijos karalius Jogaila Konstancos susirinkime Romoje pranešė, kad Lenkijoje ir Lietuvoje jau pakrikštyta apie du tūkstančius bajorų.

1813 m. Vilniuje Rusijos kariuomenės vadas Michailas Kutuzovas išleido įsakymą, skelbiantį Tėvynės karo pabaigą. Napoleono armija buvo galutinai sutriuškinta.

1918 m. Lietuvos Taryba pasiuntė raštą Vokietijos vyriausybei ir Lietuvos karinei valdžiai, prašydama leisti dalyvauti Lietuvos atstovams Brastos taikos derybose ir pareikšti Sovietų Rusijos delegacijai, kad Lietuva nori pasitraukti iš Rusijos valstybės.

1924 m. Lietuvos sieną perėmė saugoti Pasienio policija.

1991 m. Vilniuje TSRS vidaus reikalų ministerijos kariai užėmė Lietuvos komunistų partijos archyvą.

1992 m. įkurtos Lietuvos karinės oro pajėgos.

2001 m. Vilniuje pradėjo veiklą pagal NATO standartus sukurtas Krizių valdymo centras. Jis stebi ir prognozuoja krizes, galinčias kilti dėl pramoninių avarijų ir stichinių nelaimių.

2008 m. Plungės ligoninėje mirė sunkiausias Lietuvos žmogus - 58 metų Karklėnų kaimo gyventojas Aloyzas Kėsus. Dėl sutrikusios medžiagų apykaitos jo svoris buvo pasiekęs 300 kg. Žemaičių milžinu vadintas Aloyzas Kėsus sirgo cukriniu diabetu, kitomis ligomis.

Užsienio istorinių sukakčių kalendorius

1727 m. gimė britų armijos generolas Džeimsas Volfas (James Wolfe), 1759 metais vadovavęs britų pajėgoms, kurios užgrobė prancūzų Kanadą.

1839 m. prancūzas fotografijos pradininkas Luji Dageras (Louis Daguerre) padarė pirmąją Mėnulio nuotrauką.

1843 m. Drezdene įvyko vokiečių kompozitoriaus Richardo Vagnerio (Richard Wagner) operos "Skrajojantis olandas" premjera.

1905 m. per Rusijos ir Japonijos karą po mūšio prie Port Artūro rusai pasidavė japonams.

1920 m. Sovietų Sąjungoje gimė JAV rašytojas fantastas Aizekas Azimovas (Isaac Asimov). Jis yra parašęs ir enciklopedinio pobūdžio darbų - tarp jų "Atomo vidus" bei "Žmogaus smegenys".

1955 m. Panamos mieste nušautas Panamos prezidentas Chosė Antonijas Remonas (Jose Antonio Remon).

1959 m. Sovietų Sąjunga į Mėnulį paleido pirmąjį kosminį aparatą "Luna I", kuris pro Žemės palydovą praskriejo tik 4,6 tūkst. mylių atstumu ir vėliau nuskriejo Saulės link.

1971 m. Glazgo mieste futbolo varžybų tarp klubų "Rangers" ir "Celtic" pabaigoje sugriuvus tribūnai žuvo 66 žmonės.

1995 m. mokslininkai "Keck" teleskopu Havajuose aptiko tolimiausią iš ligi šiol žinomų galaktikų. Ją nuo Žemės skiria apie 15 mlrd. šviesmečių.

1995 m. emigracijoje mirė buvęs Somalio prezidentas Mohamedas Siadas Barė (Mohamed Siad Barre). Šią Afrikos šalį jis valdė nuo 1969 iki 1991 metų, kai buvo nuverstas.

2000 m. sulaukusi 89 metų amžiaus mirė Ispanijos karaliaus Chuano Karlo (Juan Carlos) motina Marija de las Mersedes de Borbon (Maria de las Mercedes de Borbon).

2001 m. Kinijos krantus pirmą kartą po 50 metų legaliai pasiekė pirmieji Taivano laivai.

2002 m. JAV prieš teismą stojo pirmasis dėl 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių apkaltintas asmuo - Zakarijas Musaujis (Zacarias Moussaoui). Jis atsisakė prisipažinti susimokęs su Osama bin Ladenu (Osama bin Laden).

2004 m. JAV kosminis zondas "Stardust" sėkmingai prasilenkė su "Wild 2" kometa 240 km atstumu ir sugebėjo atlikti savo misiją - paimti kometos dulkių mėginį. Tai pirmas toks eksperimentas kosmoso tyrinėjimo istorijoje.

Atgal