VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

Nemenčinės miškuose įamžintas Žalgirio mūšis

Vilniaus Senamiesčio vidurinės mokyklos moksleiviai palinkėjo, kad šis projektas puoštų Lietuvą amžinai

 

Žilvinas Radavičius

2010-10-29 daugybė lietuvių, rusų ir lenkų moksleivių iš Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos bendrojo lavinimo mokyklų Nemenčinės urėdijos miškuose iš eglaičių suformavo rekordinio dydžio užrašą „Žalgiris 600“. Manoma, kad šis užrašas bus matomas net 2 kilometrų aukštyje, todėl juo galės grožėtis lėktuvų, besileidžiančių Vilniaus oro uoste, keleiviai. Šis užrašas ateityje primins panašų užrašą Holivude.

„Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejus vertas visokeriopo mūsų dėmesio - juk tai mūšis, didele dalimi nulėmęs mūsų valstybės ir viso regiono likimą. Medžiai, pasodinti šia proga, išliks ilgiau už mus ir taps istorinės atminties gija, vedančia į ateitį. Būtent todėl, simboliškai, šioje medelių sodinimo akcijoje pakviesti dalyvauti ir moksleiviai. Mes galbūt dar spėsime pamatyti subrendusius Žalgirio mūšiui pasodintus medelius, o mūsų vaikai juos matys ir pasenusius. Ši akcija - tarsi žinutė ateičiai“, - pasakojo Petras Auštrevičius, Seimo Europos klubo prezidentas.

Maždaug 551 metro ilgio užrašą „Žalgiris 600“ suprojektavo Lietuvos žemės ūkio universiteto Miškininkystės katedros profesorius Edvardas Riepšas.

Generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas pabrėžė, kad nereikia tikėtis, jog jau pirmiausiais metais užrašas bus ryškiai matomas. Medžiai dar turės prigyti ir subręsti, tačiau kiekvienais metais užrašas turėtų ryškėti, o visu gražumu jis atsiskleis maždaug po 5-10 metų. „Medynai ir ąžuolynai Žalgirio mūšiui šiemet buvo sodinami nuo metų pradžios, bet šiam medynui ieškojome itin išskirtinės ir specialios vietos - norėjosi, kad žmonės turėtų galimybę į jį pažvelgti iš dangaus“, - sakė Benjaminas Sakalauskas.

Užrašas „Žalgiris 600“ bus suformuotas 6 hektarų plote. Vienos raidės aukštis siekia 60 metrų, o plotis - 40 metrų. Raidėms suformuoti buvo panaudota 7000 eglaičių, o aplink juos bus pasodinta dar apie 16 tūkst. beržų.

Akcijos „Žalgiris 600“ globėja - Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, organizatoriai - Seimo Europos klubas, Lietuvos generalinė miškų urėdija ir Nemenčinės miškų urėdija, Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga, kuriai atstovavo bajorus - Lietuvos bajorų rūmų tarybos narį Modestą Petkevičių ir besirengiančią stoti į šią organizaciją buvusio šalies vadovo Vytauto Landsbergio dukrą Jūratę Landsbergytę - pakvietęs Vilniaus Senamiesčio vidurinės mokyklos mokytojas, herbo „Rudnica“ Lietuvos bajoras Žilvinas Radavičius. Akcijos partneriai - Lietuvos kariuomenė. Medelių sodinimą remia įmonės, Vilniaus miškų urėdija, Ukmergės miškų urėdija, Ignalinos miškų urėdija ir Šalčininkų miškų urėdija.

Plevėsuojant puošnioms bajorų vėliavoms, savo sveikinimo žodį visuomenei tarė pagrindinis žmogus, be kurio ši šventė nebūtų įvykusi, - tai LR Seimo narys Petras Auštrevičius, LR Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, Generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas, daugybės visuomeninių ir edukacinių projektų organizatorius Žilvinas Radavičius bei Jungtinių tautų organizacijos, Lietuvos asociacijos direktorė Jūratė Landsbergytė, Žydrūnas Kazlauskas.

Oratoriai džiaugėsi projektu, dėkojo visiems prie jo prisidėjusiems asmenims, pasisakė už tolesnę visuomenės pilietinio ugdymo būtinybę. LR Seimo narys Petras Auštrevičius ir LR Seimo Pirmininkė Irena Degutienė dėkojo visiems prisidėjusiems prie šio renginio žmonėms. „Mus čia atvedė trys dalykai: Tėvynės bei gamtos meilė, pagarba istorijai ir pareiga...“, - sakė LR Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

Mokytojas Žilvinas Radavičius teigė, kad bajorų vėliavos į renginio vietą buvo atvežtos neatsitiktinai. Esą pastarieji drauge su kitų šio renginio dalyvių protėviais laimėjo Žalgirio mūšį, todėl šis projektas turi būti gyva istorijos pamoka ir įpareigojimu pakartoti prieš šešis šimtus metų mūsų protėvių iškovotą pergalę asmeniniame gyvenime - darbe, visuomeninėje veikloje ir kt.

Vėliau maždaug už dviejų šimtų metrų prie šį projektą įamžinančio memorialo LR Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, LR Seimo narys Petras Auštrevičius į specialiai tam paruoštą nišą įleido kapsulę su moksleivių linkėjimais, prasidėjo medelių sodinimas.

Vilniaus Senamiesčio vidurinės mokyklos moksleivių, buvusių Žilvino Radavičiaus mokinių - Augustino Dagelio ir Gintarės Matiejūnaitės pristatytame palinkėjime buvo teigiama: „Vilniaus Senamiesčio vidurinės mokyklos bendruomenė, sveikina Lietuvą su 600-osiomis Žalgirio mūšio sukaktuvėmis. Tikimės, kad mūsų ateities kartos džiaugsis mūsų darbo vaisiais iš „paukščio skrydžio“. Norime, kad šis paminklas gyvuotų per amžius!“

Šioje akcijoje dalyvavo ir lenkiškų mokyklų moksleiviai - Vilniaus Vladislovo Sirokomlės vidurinės mokyklos ir A. Mickevičiaus gimnazijų auklėtiniai atstovavo lenkų tautą, kuri drauge su kitų tautų kariais laimėjo Žalgirio mūšį.

Kiekvienos mokyklos moksleiviai buvo atsakingi už jiems paskirtos raidės apsodinimą. Pasibaigus darbams, šis užrašas buvo fotografuojamas iš sraigtasparnio. Kadangi dėl nedidelio sodinukų dydžio dar sunku užfiksuoti į Lietuvos Gineso rekordų knygą siūlomą užrašą, projekto dalyviai virš savo galvų laikė raudono popieriaus lapus.

Pasivaišinus koše, sausainiais, arbata ir gaiviaisiais gėrimais, LR Seimo narys Petras Auštrevičius visus projekto dalyvius apdovanojo Padėkos raštais, mokykloms įteikė LR Seimo Pirmininkės Irenos Degutienės dovanėles - įdomias istorines knygas ir nenusakomai skanius saldainius.

Atgal