VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė Radviliškyje

Vilma Merkytė

Radviliškio rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos renginių organizatorė

Lapkričio 8–14 dienomis Radviliškio viešojoje bibliotekoje, kaip ir daugelyje kitų Lietuvos bibliotekų, vyko Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginiai. Radviliškiečiai šią teminę savaitę organizuoja jau dvyliktą kartą.

Šiųmetė Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tema – „Magiškoji šiaurė“. Šiaurės magija yra akivaizdi ir užburianti. Pelkėse slepiasi raganos su garuojančiais burtų puodais. Tas garas tarsi ūkas apgaubia gūdžius Šiaurės miškus, šaltus kalnus, vėjo gairinamas salas ir niūrius krantus, lyg kokia laukinės mistikos ir klastos skraistė, tokia būdinga Šiaurės šalių magiškajai literatūrai...

Pajusti tokias nuotaikas, įsivaizduoti tokius reginius radviliškiečiams padėjo visą savaitę Skaitytojų aptarnavimo skyriuje veikusi Šiaurės šalių magiškosios literatūros paroda.

Lapkričio 8-osios vidudienį bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus darbuotojos sukvietė Radviliškio Gražinos pagrindinės mokyklos mokinius į „Šviesos ir žodžio šventę“, skirtą jauniesiems skaitytojams. Jie klausėsi skaitomos ištraukos iš danų rašytojos Lene Kaaberbøls knygos „Dina, Gėdytojos duktė“. Knygoje – šiaurietiškas liaudiškos romantikos ir magijos bei psichologinio realizmo mišinys.Jis nekrenta į akis, tačiau intensyvus, asmeniškas ir apgaulingas, atitinkantis geriausias Šiaurės tradicijas. Čia ir „piktoji akis“, magiška atmosfera, runos, užkeikimai, nykštukai, burtininkai, vaiduokliai, ir daugybė kitų fenomenų. Skaityta ištrauka primena Šiaurės tautų liaudies pasaką, tačiau pasektą moderniu tonu ir technika.

Tos pačios dienos vakarą, Informacijos-kraštotyros skyriuje į „Šviesos ir žodžio šventę“ rinkosi ir suaugusieji. Jie žvakių šviesoje klausėsi ištraukos iš švedų rašytojo John Ajvide Lindqvist siaubo romano „Įsileisk mane“. Autorius – buvęs fokusininkas ir komikas, galiausiai tapęs siaubo istorijų rašytoju. Už savo kūrybą jis apdovanotas GP ir Selmos Lagerliof literatūros premijomis. Jo knygos išleistos 29 šalyse.

 

 Radviliškio Gražinos pagrindinės mokyklos mokiniai „Šviesos ir žodžio“ šventėje. Viešosios bibliotekos nuotrauka

Atgal