VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

05 10. Prezidentei bus įteikta knygrišių įrišta vienetinė knyga

Vilija Kupčinskaitė

Minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, Prezidentūroje bus pagerbti leidėjai, spaustuvininkai, bibliotekininkai ir kalbos puoselėtojai. Pirmadienį Lietuvos spaustuvininkų asociacijos vardu Prezidentei Daliai Grybauskaitei bus įteikta dovana - knygrišių rankomis įrišta vienetinė knyga.

 "Tikimės, kad Lietuvos valstybėje bus globojamos ir puoselėjamos lietuviškos knygos, kurios pasieks kitas valstybes kaip mūsų šalies dovanos, bylojančios apie tai, jog knyga buvo ir bus viena didžiausių vertybių mūsų krašte" - teigia Lietuvos spaustuvininkų asociacijos prezidentė dr. Erika Furman.

 Prezidentūroje veiks spaudos draudimo metų leidinių, šių laikų gražiausių knygų ir rankomis įrištų vienetinių knygų ekspozicija.

 Tradiciškai Spaudos dieną minimi žurnalistai, žiniasklaidos atstovai, tačiau šias metais Lietuvos spaustuvininkų asociacijos iniciatyva atkreiptas dėmesys į istorines šios dienos šaknis, leidėjų, spaustuvininkų, bibliotekininkų, mokytojų, knygnešių ir kalbos puoselėtojų indėlį išsaugant lietuvišką žodį.

 Lietuvoje nuo seno buvo stiprios spaudos, knygrišybos tradicijos, kurios padėjo skleisti ir saugoti lietuvišką žodį. Spauda ir spaustuvininkų veikla buvo susijusi su tautos išlikimu, mokslu, kultūra, atspindėjo politinius ir ekonominius šalies įvykius. Nuo seno spaustuvės buvo ir kultūros židiniai, kurstantys meilę knygai, gimtajam žodžiui ir mūsų šaliai.

 Spaudos lotyniškais rašmenimis uždraudimas buvo skaudus smūgis Lietuvos spaustuvėms. Vilnius dar XIX a. pradžioje turėjo galimybių tapti vienu didžiausių spausdinimo centrų Rusijos imperijoje. 1830 metais jame veikė jau 11 spaustuvių ir viena litografija, kai Maskvoje tuo metu veikė 15 spaustuvių. Caro valdžios represijos Vilniuje kaip niekur kitur suvaržė ne tik lietuvių, bet ir kitų tautų kultūros, spaudos raidą.

 Pasak E. Furman, nors spausdintų lietuviškų knygų tiražai kasmet mažėja, galima pasidžiaugti, kad pastaraisiais metais didėja knygų eksportas į kitas šalis, ypač Skandinaviją, kur Lietuvos spaudos gamintojai pelnė patikimų spaudos partnerių vardą.

Atgal