VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

01.23. ES pirmą kartą paskelbė sankcijas aukštiems Venesuelos vadovybės nariams

 Dėl konflikto su opozicija Europos Sąjunga (ES) pirmą kartą paskelbė baudžiamąsias priemones aukštiems Venesuelos vadovybės atstovams. Bendrijos užsienio reikalų ministrai savo susitikime Briuselyje nusprendė uždrausti septyniems ministrams ir pareigūnams atvykti į ES bei įšaldyti jų turtą. Tarp sankcionuojamų asmenų, diplomatų duomenimis, yra Venesuelos vidaus reikalų ministras.

Venesueloje jau ne vieną mėnesį verda kova dėl valdžios tarp kairės nacionalistinės prezidento Nicolaso Maduro vyriausybės bei centro dešinės opozicijos. Kritikai šalyje ir užsienyje kaltina vyriausybę siekiant panaikinti demokratiją ir įvesti diktatūrą. Per demonstrantų ir saugumo pajėgų susirėmimus pernai žuvo 125 žmonės.

Lapkritį ES šalys jau uždraudė tiekti Venesuelai ginklus ir medžiagas, kurios gali būti naudojamos "vidinei priespaudai". Tačiau Europos baudžiamųjų priemonių atskiriems vyriausybės atstovas iki šiol nebuvo.

Anot diplomatų, ES sankcionuojamų asmenų sąraše yra teisėsaugos ir vidaus reikalų ministras Nestoras Reverolas, buvęs nacionalinės gvardijos vyriausiasis vadas Antonius Benavidesas, taip pat žvalgybos vadas Gustavas Gonzalezas Lopezas. Baudžiamosios priemonės taip pat bus taikomos Aukščiausiojo teismo pirmininkui Maikeliui Morenui, Aukščiausios rinkimų komisijos pirmininkei Tibisay Lucenai, generaliniam prokurorui Tarekui Williamui Saabui bei N. Maduro valdančiosios socialistų partijos PSUV vicepirmininkui Diosdadui Cabello.

Sankcijas virtinei Venesuelos pareigūnų, tarp jų prezidentui N. Madurui, jau yra paskelbusios JAV bei Kanada.
Atgal