VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

01.19. ES atskleidė derybų planus dėl „apribotos“ prekybos sutarties su JAV

ES atskleidė derybų planus dėl laisvosios prekybos sutarties su JAV, taip bandydama užkirsti kelią prekybos karui su Jungtinių Valstijų prezidentu Donaldu Trampu (Donald Trump).

JAV prezidentas Donaldas Trampas. EPA-Eltos nuotr.

Siekis derėtis buvo patvirtintas transatlantinėse paliaubose pernai po to, kai Jungtinės Valstijos įvedė muitus plieno ir aliuminio importui iš ES. Derybų planai taip pat yra dalis pastangų sustabdyti D. Trampą ir neleisti jam įvesti muitų Europos automobilių importui. Muitų automobiliams grėsmė ypač kelia nerimą didžiausiai ES ekonomikai - Vokietijai.

„Tai nėra tradicinė (prekybos sutartis), tai yra apribotas, tačiau svarbus siūlymas, susijęs išskirtinai tik su muitais pramoninėms prekėms“, - žurnalistams sakė ES prekybos komisarė Cecilija Malmstrom (Cecilia Malmstrom).

Tačiau derybos užbuksavo nė neprasidėjusios, kai Jungtinės Valstijos reikalavo į derybų planą įtraukti žemės ūkio produkciją, o su tuo visiškai nesutinka ES.

„Šiame plane nesiūlome jokių muitų žemės ūkio produktams sumažinimų. Ta (žemės ūkio produkcijos) sritis yra palikta nuošalyje“, - patikino C. Malmstrom. 17 puslapių Jungtinių Valstijų derybų plane taip pat keliami ir kiti reikalavimai, kuriuos ES atmeta.

Briuselis ir ES valstybės narės nerimauja dėl galimos transatlantinių derybų (TTIP) nesėkmės, kuri ilgam sustabdytų ambicingą transatlantinės prekybos planą. Tuo tarpu aplinkosaugos organizacijos nerimauja, kad sutartis su Vašingtonu gali nusmukdyti ES maisto saugos standartus.

„Žemės draugų“ („Friends of the Earth“) organizacijos aktyvistai perspėja, kad „prekybos sutartis negali nepaisyti maisto saugos standartų Europoje“.

Atgal