VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

03.07. ES pasmerkė ambasadoriaus išsiuntimą iš Venesuelos

Europos Sąjunga griežtai pasmerkė Vokietijos ambasadoriaus išsiuntimą iš Venesuelos. ES „reiškia visišką savo solidarumą su Vokietija“, ketvirtadienį pareiškė ES politikos įgaliotinė Federika Mogerini (Federica Mogherini). Ambasadoriaus išsiuntimas, anot jos, prisideda prie padėties eskalacijos ir „žlugdo politinę išeitį iš krizės“. ES pakartoja „savo pasirengimą visomis deramomis priemonėmis reaguoti į dabartinius įvykius“.

Federika Mogerini. EPA-Eltos nuotr.

Venesuela dėl kaltinimų kišimusi į vidaus reikalus ir parama opozicijai Vokietijos ambasadorių Danielį Krienerį (Daniel Kriener) paskelbė nepageidaujamu asmeniu. Venesuelos užsienio reikalų ministerija paragino ambasadorių per 48 valandas palikti šalį. D. Krieneris pirmadienį su kitais diplomatais oro uoste pasitiko į Venesuelą grįžusį opozicijos lyderį Chuaną Guaidą (Juan Guaido).

F. Mogerini pradžioje dar reiškė viltį, kad Venesuela atšauks savo sprendimą.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija tuo tarpu sugriežtino perspėjimą dėl kelionių į Venesuelą ir saugumo. Vokiečiam patariama nevykti į šią Pietų Amerikos šalį. Vokietijos piliečiai paraginti pagalvoti apie išvykimą iš Venesuelos. Tolesnė situacija čia esą yra nenuspėjama.

Venesueloje vyksta kova dėl valdžios tarp kairiojo nacionalisto prezidento Nikolo Maduro (Nicolo Maduro) ir opozicijos lyderio Chuano Guaido (Juan Guaido), kuris prieš mėnesį pasiskelbė laikinuoju prezidentu. Ch. Guaidasnori išstumti N. Madurą iš posto ir surengti naujus rinkimus.

Atgal